Roskam zoekt oplossing voor atleten na sluiting Papendal

Roskam zoekt oplossing voor atleten na sluiting Papendal ANP

De Nederlandse atleten zagen afgelopen week geplande trainingsstages in Turkije en de Verenigde Staten gecanceld worden en ze kunnen nu ook niet meer terecht op Papendal. "Ik vind het een verregaande maatregel, het gaat voor topsporters om hun beroep", zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie over het dringende advies van NOC*NSF om trainingscentra voor topsporters te sluiten. De atleten trainen op Papendal, dat door de sportkoepel op slot wordt gedaan vanwege het coronavirus.

"Aan de andere kant heb ik hier ook wel begrip voor", aldus Roskam. "De maatregelen die genomen moeten worden, gaan steeds verder. Dat raakt op een gegeven moment dan ook zo'n bijzondere groep als de topsporters." Enkele atleten wonen zelfs op Papendal, het sportcentrum waar onder meer tennisbanen, een judohal, een sporthal, een dressuurbak, handboogaccommodatie en een atletiekbaan zijn gevestigd.

Voor maandag staat nog wel 'gewoon' een training gepland voor Dafne Schippers en de andere atleten. "We komen met de technische staf bij elkaar om te kijken wat dit allemaal betekent. We kunnen atleten niet zomaar een berichtje sturen met de mededeling: blijf maar thuis. Er moeten nog wel een paar zaken geregeld worden. Zo wonen er ook wat atleten op Papendal."

Voor de hardlopers zijn de consequenties niet enorm groot. "Zij kunnen buiten trainen, dat is niet heel ingewikkeld. Ze hoeven dat ook niet in een groep te doen. Maar voor de technische nummers ligt dat anders", aldus Roskam. Uitwijken naar het buitenland om daar te trainen, ziet de directeur niet zo snel gebeuren. "Het aantal landen waar je heen zou kunnen, vermindert met de dag."

home
net-binnen
menu