Bondscoach Ron Jans bespreekt zijn selectie en stafmedewerkers voor de interland van Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland.

Ron Jans heeft selectie Noord-Nederland na 22 telefoontjes rond: Dag, je spreekt met de bondscoach

Bondscoach Ron Jans bespreekt zijn selectie en stafmedewerkers voor de interland van Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland.

De semi-interland tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland krijg steeds meer gestalte. Bondscoach Ron Jans heeft zijn keurkorps voor het duel op 15 juni al rond.

Als Ron Jans (60) in zijn nieuwe rol de telefoon pakt, glinsteren zijn ogen. Hij schept er zichtbaar genoegen in om zichzelf te introduceren als bondscoach. Zo gaat hij tijdens een rondje langs de velden te rade bij Buitenpost-trainer René van der Weij, die het niet aandurft om Jans te tutoyeren. ,,Je mag best ‘je’ zeggen”, zegt Jans. Althans. ,,Ik ben nu natuurlijk wel bondscoach, dus misschien moet er een zekere afstand zijn.”

Op 15 juni is het zover. Dan wordt in het stadion van FC Emmen een oude traditie in ere hersteld. De beste amateurvoetballers van Friesland, Drenthe en Groningen speelden in 1913 voor het eerst tegen Noord-Duitsland (2-7). In 1960 eindigde de 28ste en laatste officiële ontmoeting in het Oosterpark-stadion voor 11.000 toeschouwers in 3-3. De legendarische Uwe Seeler is tot op heden de maker van het laatste doelpunt in de semi-interland, die ten onder ging aan de opkomst van het profvoetbal.

Wordt Anjo Willems de opvolger van Uwe Seeler?

Het kan zomaar zo zijn dat Henny Bouius (Harkemase Boys), Curty Gonzales (ONS Sneek) of Joost Jesse Visser (Buitenpost) over een kleine drie maanden de opvolger is van Seeler.

Alle geselecteerde semi-internationals zijn de afgelopen dagen stuk voor stuk gebeld door Jans zelf, wiens heuglijke boodschap in de meeste gevallen met enthousiasme werd ontvangen. Sommige spelers dachten dat ze in de maling werden genomen, totdat Ron Jans duidelijk maakte dat hij toch echt Ron Jans was. Onbezoldigd bondscoach, dus.

Eerst even de selectiecriteria. Jans heeft in samenspraak met organisatie en sportjournalisten van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden een 22-koppig keurkorps samengesteld, waardoor elke positie dubbel bezet is.

Alleen spelers van amateurclubs uit het noorden, die bovendien minimaal op eerste klasse-niveau acteren, kwamen in aanmerking.

Clubbelang gaat in dit geval boven landsbelang

Dat meerdere opgeroepen semi-internationals subiet besloten al geplande teamuitjes of andere verplichtingen opzij te zetten, kan Jans wel bekoren. Met het oog op mogelijke nacompetitieverplichtingen is er wel een schaduwlijst samengesteld. Sommige spelers moeten bij een eventuele finaleronde met hun clubs namelijk alsnog verstek laten gaan op 15 juni. Jans, beslist: ,,In dit geval gaat clubbelang boven landsbelang.”

Een van de nieuwbakken semi-internationals is Gibril Sankoh (35) van ACV. Toen eind februari uitlekte dat Jans het bondscoachschap na enige bedenktijd had geaccepteerd, stuurde de oud-verdediger van FC Groningen al snel zijn gelukswensen. Sankoh bleek het nieuws evenwel iets te vluchtig te hebben gelezen, want hij feliciteerde Jans per abuis met zijn kersverse aanstelling bij Noord-Ierland.

De bondscoach van Noord-Nederland liet Sankoh maar even in de waan en zei tussen neus en lippen door dat hij nog wel een assistent kon gebruiken in Belfast. De interesse van Sankoh was meteen gewekt, maar Jans moest hem teleurstellen.

Dat wil zeggen: als het ging om de functie van assistent-bondscoach. Die eer is namelijk weggelegd voor Tieme Klompe (Harkemase Boys) en Wilko Niemer (Alcides). Sankoh wordt als geselecteerde verdediger alsnog herenigd met Jans, zijn vroegere trainer bij FC Groningen.

Vanaf nu is het niet meer mogen, maar moeten

De selectie komt op 8 juni, een week voor het duel, voor het eerst bij elkaar op een nog nader te bepalen locatie. Jans geeft zijn ogen tijdens de ingelaste trainingssessie goed de kost om vervolgens in nauw overleg met zijn staf een strijdplan uit te dokteren.

Iedere speler maakt hoe dan ook minuten in Emmen. Jans wil voor en na rust twee verschillende elftallen aan het werk zien. ,,Vanaf nu is het niet meer mogen, maar moeten”, aldus de bondscoach. ,,Ik wil in juni een goede prestatie neerzetten tegen Noord-Duitsland. En ik ben er na al die telefoontjes van overtuigd dat de spelers daar hetzelfde over denken.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct