Rijken en Van Pol verrassingen in turnploeg

Frank Rijken en Vera van Pol zijn de meest verrassende namen in de turnselectie voor de Olympische Spelen van Rio. Gymnastiekbond KNGU maakte zondag de voordracht bekend. De aanwijzing van onder anderen Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Sanne Wevers lag voor de hand.

Rijken kreeg de voorkeur boven Casimir Schmidt en Michel Bletterman, die er ook bij waren bij het olympisch kwalificatietoernooi in april in Rio. Daar bestond het team nog uit zes in plaats van vijf turners, terwijl Yuri van Gelder was thuisgelaten. De Brabander kon als medaillekandidaat echter rekenen op een plaatsje in de olympische ploeg. Ook Jeffrey Wammes mag zich opmaken voor zijn eerste deelname aan de Spelen. Bij de vrouwen werden verder Céline van Gerner, Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers aangewezen.

Nederland is voor het eerst met zowel een mannen- als een vrouwenteam op de Spelen vertegenwoordigd. De turnsters kwalificeerden zich vorig jaar al bij de WK in Glasgow, waar Sanne Wevers zilver veroverde op de balk. In de Schotse stad eindigden Tisha Volleman, Lieke en Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej en Lisa Top als achtste, goed voor rechtstreekse plaatsing. In Rio was één plaats minder te verdelen. Van Gerner, in Londen al deelneemster aan de Spelen maar in Glasgow geblesseerd als toeschouwer aanwezig, keert terug in de ploeg terwijl Van Pol de voorkeur kreeg boven Volleman en Titarsolej. Top was door een blessure al weggevallen.

Het vrouwenteam wordt begeleid door bondscoach Gerben Wiersma en coaches Vincent Wevers en Patrick Kiens. De mannen worden bijgestaan door de coaches Bram van Bokhoven, Jeroen Jacobs en Daniel Knibbeler.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement