Op Riekele Kobes stond zondag voor de zevende keer op rij geen maat tijdens de Merenloop. Deze klassieker werd voor de vijftigste keer gehouden

Riekele Kobes voor zevende keer de sterkste in zware Merenloop

Op Riekele Kobes stond zondag voor de zevende keer op rij geen maat tijdens de Merenloop. Deze klassieker werd voor de vijftigste keer gehouden Foto niels de vries

Another day at the office voor Riekele Kobes. De atleet uit Heerenveen won zondagmiddag onbedreigd de pittige Merenloop, voor de zevende keer op rij.

De 33-jarige Kobes had het in en rond Grou vooral lastig met de stevige (tegen)wind, die voorkwam dat hij in de buurt kwam van zijn beste tijd ooit in deze klassieker gelopen. ,,Ik ben een keer twee minuten sneller geweest, maar dat was dit keer onhaalbaar’’, aldus Kobes.

Hij kwam na 14 kilometer binnen in 50,32 minuten, dat is gemiddeld 3,37 per kilometer. ,,Daar ben ik best tevreden over’’, aldus de zevenvoudig winnaar, die in training is voor de marathons van Enschede, volgende maand, en de Slachte (13 juni).

Kobes zag zondag enkele atleten meteen na de start wegsprinten en ging mee. ,,Op weg naar het weiland, na 4 kilometer, was ik nog over met Richie Azombo. Hij bleef maar achter me en liet mij de wind vangen. Toen ik hem vroeg om de kop over te nemen, wilde hij dat niet. Ik denk: oké, dan geef ik meteen gas zodra we het weiland in gaan. Dat lukte me prima, het was meteen een test voor me. Met de snelheid zit het wel goed, het ging me makkelijk af.’’

Lees ook LC+ | Merenloop in Grou viert vijftigste verjaardag met 1500 gasten

De zes hekken vormden nauwelijks obstakels. ,,Bij de eerste was het even uitkijken. Dat zat wat los en ervoor lag veel drek. Voor de rest ging het goed.’’ Kobes finishte met 2,41 minuten voorsprong op Mechiel Zentema. De Goutumer bleef op zijn beurt Roelof Oostra uit Mantgum 12 tellen voor. Bij de vrouwen was Mireille Baart ongenaakbaar. De Wageningse bleef als enige onder het uur (58,27) en werd zestiende overall. Rianne Harmsen uit Drachten werd in 1.03,05 tweede.

Richie Azombo kon zich troosten met de eindzege in de wintercompetitie van AV Heerenveen. Hij sloeg zaterdag de zesde en laatste Knipe-cross over, maar zijn voorsprong in het klassement was na vier zeges al ruim genoeg.

Zaterdag ging de eerste prijs naar Jan Sytze Jonker. De loper uit Hemrik kwam na 11,6 kilometer binnen in 35,55 en was daarma bijna 5 minuten sneller dan Marten Dijkstra uit De Knipe. Bij de vrouwen won Ilona Hoeksma uit Heerenveen zowel de zesde cross als het eindklassement.

home
net-binnen
menu