Reinier Paping rekent deze winter nog op zestiende Elfstedentocht

Hindeloopen dinsdag, van links naar rechts Jurryt van de Vooren, Reinier Paping, Henk Angenent, Wiebe Wieling en Klasina Seinstra. FOTO ANP

Nee, hij is zijn record nog niet kwijt. Reinier Paping wilde het dinsdag in het schaatsmuseum van Hindeloopen nog maar even benadrukken.

Paping heeft goede hoop dat er voor 8 februari nog een Elfstedentocht wordt uitgeschreven, de zestiende in dat geval. In dat geval blijft de 87-jarige Zwollenaar in het bezit van het Elfstedentocht-droogterecord.

Op 8 februari is het 8070 dagen geleden dat de laatste monstertocht plaatshad. Papings record staat op 8069 dagen, dat dateert van 1985. Toen werd er 22 jaar na Papings winst in 1963 weer een Elfstedentocht gehouden.

,,Ik las deze week in de krant’’, zei Reinier Paping, ,,dat het eind van de week weer gaat vriezen. Nou, als dat een beetje doorzet, hebben we voor 9 februari weer een Elfstedentocht.’’

Paping was dinsdag in het schaatsmuseum van Hindeloopen een van de voornaamste gasten tijdens de boekpresentatie 8070 dagen - Wachten op de Elfstedentocht, geschreven door sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Friesche Elf Steden jarig

Dat was trouwens op een bijzondere dag. De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierde haar 110de verjaardag. Van de vijftien tochten werden er veertien door de Vereniging georganiseerd. De eerste was in 1909, de laatste in 1997.

Reinier Paping, de oudste nog in leven zijnde winnaar van de Elfstedentocht, kreeg samen met de winnaars van 1997 (Henk Angenent en Klasina Seinstra) en Elfstedentocht-voorzitter Wiebe Wieling de eerste exemplaren van het boek uitgereikt.

Henk Angenent wordt dus de nieuwe recordhouder. ,,Had voor mij niet gehoeven’’, zei de Woubruggenaar nog maar een keertje. ,,Ik gun iedereen een Elfstedentocht.’’

Auteur Van de Vooren was verguld met het vooraanstaande bezoek bij zijn presentatie. Zijn uitgever zei dat het boek leest als een ‘speels geschreven thriller’, zelf had de sporthistoricus er vooral veel lol in gehad om deze schaatsgeschiedenis te schrijven. ,,De Elfstedentocht is gebaat bij een verteltraditie’’, aldus Van de Vooren in Hindeloopen. ,,Daarom zijn de verhalen en anekdotes die in dit boek staan belangrijk.’’

Persoonlijke herinneringen aan de Elfstedentocht? Ga naar: www.lc.nl/silitnochheve