Recordaantal Nederlandse judoka's naar Spelen

De Nederlandse judoploeg gaat met een elftal naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen. Een recordaantal judoka's heeft namelijk voldaan aan de nationale en internationale eisen om in augustus te mogen meestrijden om de olympische medailles. Hoewel de internationale federatie IJF dat officieel nog moet bevestigen, heeft de Nederlandse bond dit elftal maandag voorgedragen aan sportkoepel NOC*NSF.

Henk Grol en Kim Polling zijn de belangrijkste troeven. Grol gaat in de klasse tot 100 kilogram voor zijn derde olympische medaille. Na brons bij Peking 2008 en Londen 2012 neemt de 31-jarige Veendammer in de Braziliaanse stad alleen genoegen met het allerhoogste. Polling won zaterdag voor de derde keer de World Masters in de klasse tot 70 kilogram en gaat als nummer één van de wereld naar Rio.

De drievoudig Europees kampioene debuteert op de Olympische Spelen, net als Anicka van Emden die in de klasse tot 63 kilogram de voorkeur krijgt boven Juul Franssen. De anderen debutanten zijn Sanne Verhagen (-57 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van 't End (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg). De twintigjarige De Wit is officieel nog een junior, maar debuteert als jongste mannelijke judoka ooit op de Spelen.

Jeroen Mooren begint in de klasse tot 60 kilogram aan zijn tweede Spelen, routinier Dex Elmont (-73 kg) doet voor de derde keer mee. Elmont werd vier jaar geleden vijfde in Londen, dezelfde klassering behaalde Marhinde Verkerk toen in de categorie tot 78 kilogram. De wereldkampioene van 2009 kreeg in haar gewichtsklasse de voorkeur boven Guusje Steenhuis.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement