Rami Hajal draait weg bij Jacob Rasmussen tijdens de wedstrijd tegen Vitesse (1-1).

Rami Hajal: de groeistuipen van een toptalent

Rami Hajal draait weg bij Jacob Rasmussen tijdens de wedstrijd tegen Vitesse (1-1). FOTO ANP

Rami Hajal kwam op zijn zestiende vanuit Zweden naar SC Heerenveen. Nu staat hij aan de vooravond van zijn basisdebuut tegen Heracles. Hoe verliep zijn weg naar het eerste elftal?

De jongste voetballer van allemaal maakte de meeste indruk bij SC Heerenveen, vorige week in het uitduel met Vitesse (1-1).

Ja, het was mooi om te zien met hoeveel lef en rust Rami Hajal voetbalde, nota bene tegen een van de beste ploegen in de eredivisie.

Niemand bij Heerenveen die er verbaasd over was. Bij de club weten ze al veel langer wat Hajal in zijn mars heeft. De aanvallende middenvelder geldt in de jeugdopleiding als een van de grootste talenten sinds hij in de zomer van 2018 overkwam van Falkenbergs FF, een bescheiden club uit een Zweeds havenstadje.

Net onder de radar

Heerenveen werd ruim een jaar eerder vanuit Zweden al getipt over Hajal. ,,De toptalenten van Scandinavië zijn voor ons simpelweg onhaalbaar”, zegt technisch manager Gerry Hamstra. ,,Die jongens kiezen voor clubs uit de Premier League, of voor Ajax. Wij moeten dus voetballers scouten die net onder de radar zitten, maar wél de potentie hebben om ons eerste elftal te halen.”

De zogenaamde under value players, zoals Hamstra ze noemt. Geregeld nodigt Heerenveen dit soort jeugdspelers uit om een week mee te trainen bij de jeugdopleiding. ,,Zodat wij die jongens aan het werk kunnen zien. En dat zij omgekeerd ook een gevoel krijgen bij onze club.”

Hajal kwam, na twee succesvolle stages, in huis bij Nazan Sahakyan – een gastouder die al jaren aan de club is verbonden. Oneindig lang is de lijst van voetballers die bij haar in huis woonden, van Hakim Ziyech en Christian Grindheim tot Miralem Sulejmani en Younes Namli.

,,We hebben bij deze club geweldige gastgezinnen. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken”, zegt Hamstra. ,,Rami’s ouders lieten hun zoon op zestienjarige leeftijd naar Nederland gaan. Wij hebben als club dus een verplichting naar die mensen toe. We moeten ervoor zorgen dat hun kind in een veilige omgeving terechtkomt. We laten ouders van jeugdspelers dan ook altijd kennismaken met de gastgezinnen.”

Nagenoeg elke wedstrijd blonk Hajal uit bij Heerenveen onder 19. Een contractverlenging volgde al snel, net als een vaste plek in de eerste selectie van Johnny Jansen en zijn officiële debuut. Hajal maakte vorig seizoen tegen Feyenoord zijn eerste wedstrijdminuten.

Doorknokken

Maar na een voorbereiding met veel speeltijd, stokte de voorbije maanden zijn progressie. Hajal had het er op het trainingsveld zichtbaar moeilijk mee. ,,Rami is een tijdje heel teleurgesteld geweest, omdat hij niet aan spelen toekwam”, erkent Jansen. ,,Dat is prima, hoor. Maar dan moet je ook je mouwtjes opstropen en alles doen om weer in het elftal te komen. Dat heeft hij gedaan.”

Volgens Jansen staan de kwaliteiten van de middenvelder niet ter discussie. ,,Maar als profvoetballer kun je niet lekker je eigen wedstrijdje spelen. Je kunt niet alleen meedoen als je de bal in de voeten hebt, maar moet ook zien wat je teamgenoten en tegenstanders doen. Gelukkig heeft Rami dat besef de afgelopen weken gekregen. Daar ben ik blij mee, want hij is voor ons gewoon een ongelooflijk groot talent.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct