Puntloos weekeinde in Formule E voor balende Nyck de Vries

Autocoureur De Vries in zijn Formule E-wagen. ANP

Nyck de Vries begon als leider in de titelstrijd aan het tweede Formule E-raceweekeinde in Rome, maar keerde terug als nummer vijf. Hij bleef in beide races puntloos.

De uit Uitwellingerga afkomstige De Vries lag zaterdag op koers voor een podiumplaats en zondag was hij na een inhaalrace vanuit het achterveld op weg naar punten. Maar in beide gevallen ging het in de slotfase mis; zaterdag door chaos vóór hem en zondag na een mislukte inhaalactie in de laatste ronde.

,,Ik was in gevecht om plek 10, maar terugkijkend wilde ik te graag dat ene punt”, reageerde Mercedes-coureur De Vries na afloop. Over zijn inhaalactie was hij zelfkritisch. ,,Het was misschien niet nodig zo, want na de race waren er ook nog enkele straffen voor anderen.” Daardoor was hij sowieso in de punten geëindigd. ,,Het mocht blijkbaar niet zo zijn.”

Glibberige baan

De Vries reed wel de snelste raceronde, maar daar had hij niets aan. De dag begon sowieso al teleurstellend met een achttiende plaats in de kwalificatie. Dat was te wijten aan een glibberige baan. In de Formule E wordt in groepen gekwalificeerd en De Vries’ groep moest al vroeg in actie op het circuit met weinig grip. ,,In de race ging het vervolgens oké, ik kon me aardig opwerken naar voren.”

De beloning voor de inhaalrace bleef echter uit. Het volgde op de pech van daags ervoor. Zaterdag viel de Friese coureur uit toen hij buiten zijn schuld om crashte. De Vries moest in de slotfase plotseling uitwijken voor teamgenoot Stoffel Vandoorne, die op zijn beurt spinde door een stilgevallen andere auto.

Winst teamgenoot

Graag had De Vries zich zondag willen revancheren voor die pech, maar dat lukte dus net niet. Teamgenoot Vandoorne verging het beter: de Belg won de tweede race van het weekeinde. Hij was als vierde gestart.

De Vries staat na de races in Rome met 32 punten op de vijfde plaats in het kampioenschap, een plek achter Vandoorne (33). Landgenoot Robin Frijns, zondag in de Italiaanse hoofdstad eveneens puntloos, staat derde (34). De Engelsman Sam Bird is de nieuwe koploper; hij heeft 42 punten.

Het derde Formule E-weekeinde van dit seizoen is op 24 en 25 april. De Vries en consorten racen dan door de straten van het Spaanse Valencia.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport