SC Heerenveen werd lange tijd weggespeeld door PSV, maar baalde uiteindelijk van een punt. Zie hier de balans na een meeslepend duel met een krankzinnig slot: 2-2.

Het had de ultieme bekroning op de formidabele wedstrijd van Joey Veerman moeten zijn. SC Heerenveen tegen PSV, de eerste minuut van de blessuretijd. Slim was het passje van Ulysses Llanez, waarmee hij Veerman de vrije doortocht gaf richting het doel van PSV.

Maar ja. Wat als? Het was dé vraag die Veerman maar niet uit zijn hoofd kreeg, pal na de ongekend hectische slotfase tegen de Eindhovenaren. Wat als hij ervoor had gekozen om de bal koeltjes in de hoek te plaatsen, in plaats van ’m onder PSV-doelman Yvon Mvogo door te willen schuiven? 

Vermoedelijk was Heerenveen dan met een 3-1 overwinning in plaats van een 2-2 gelijkspel van het veld gestapt, erkende de uitblinker. ,,Dit is zo ongelooflijk balen”, verzuchtte Veerman. ,,Maar ik doe dit natuurlijk niet expres.”

Weergaloze Veerman

Veerman voetbalde bij vlagen weergaloos. Zijn steekballen, de lichaamsschijnbewegingen, zijn ogenschijnlijk makkelijke manier van voetballen – het gaf Veerman ongetwijfeld een heerlijk gevoel van macht in het Abe Lenstra-stadion. 

Oké, de 22-jarige middenvelder etaleerde dit seizoen al geregeld zijn klasse, maar zowel tegen Ajax als AZ gaf Veerman niet thuis.

Ergens wrong dat bij de eergevoelige Volendammer, die zo graag wil laten zien dat hij moeiteloos mee kan bij de topclubs uit de eredivisie. Het duel met PSV was in dat licht de bevestiging: nagenoeg alle creatieve, aanvallende impulsen van Heerenveen begonnen simpelweg bij Veerman. Ronduit zuur was het dan ook, dat luttele seconden na zijn gemiste kans PSV alsnog gelijkmaakte: 2-2.

De manier waarop was eigenlijk te knullig voor woorden. Natuurlijk had Heerenveen bij die tegenaanval van PSV aan de noodrem moeten trekken, zei trainer Johnny Jansen. ,,Maak een overtreding. Pak die gele kaart. Maar dan win je wél die wedstrijd en ga je vervolgens op de schouders in de kleedkamer”, vatte Jansen het collectieve gevoel bij Heerenveen samen.

Overleven

Een bonuspunt? Jansen en zijn spelers wuifden de opmerking resoluut weg. Misschien ook wel begrijpelijk, wanneer je zó laat een tegentreffer incasseert en er bovendien een strafschop terug werd gedraaid naar inmenging van de VAR. Heerenveen kreeg, na de gelijkmaker van PSV, immers nog een penalty – alleen stond Henk Veerman enkele centimeters buitenspel.

De realiteit was echter ook dat Heerenveen niet mocht klagen dat het bij rust slechts met 0-1 achterstond, door overigens een schitterende stiftbal van Mario Götze.

Ja, het was voor Heerenveen in de eerste helft domweg overleven, de krappe achterstand consolideren met als doel zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. 

Kansen creëert de ploeg van Jansen immers altijd wel. Neem de enorme mogelijkheid van Henk Veerman, al in de openingsfase, miraculeus gekeerd door Mvogo. 

De lange aanvalsleider knikte, hij had ook de statistiek gehoord dat Heerenveen voor rust slechts 22 procent balbezit had. ,,Maar voor mij is dat prima, hoor”, aldus Veerman. ,,Ik moet gewoon die 1-0 binnen schieten. Dan hoor je helemaal niemand over balbezit.”

Herstel in tweede helft

Maar bovenal was Heerenveen tegen PSV lange tijd een duel waarin het sterke centrale verdedigingsduo, Jan Paul van Hecke en Pawel Bochniewicz, talloze ballen uit het strafschopgebied wegwerkte. Een duel ook waarin PSV in de eerste helft weliswaar imponeerde met veel positiewisselingen en ultra-offensieve backs, maar waarin het verweer van Heerenveen ook tenenkrommend mager was.

,,We waren veel te afwachtend en gingen de strijd niet met PSV aan”, baalde Jansen. ,,Al moet ik zeggen dat we ons daarvan wel herstelden. Wij hadden na rust veel meer kerels op het veld. Daar ben ik heel tevreden over. We moeten mentaal echter nog wel een stap maken. Want onze instelling in de tweede helft, dat wil je natuurlijk de hele wedstrijd zien.”

En toch, een punt tegen een titelkandidaat na een slechte eerste helft bovendien – Jansen had er vermoedelijk vooraf meteen voor getekend. Het gelijkspel vormt ook een mooie opmaat richting het zware, resterende competitieprogramma. Vitesse en Feyenoord (uit) en Heracles (thuis) zijn dit kalenderjaar de laatste tegenstanders van Heerenveen, dat nog altijd knap zesde staat in de eredivisie. 

,,Maak je de balans op, dan hebben we misschien een puntje gestolen tegen FC Utrecht”, besloot Jansen. ,,Maar tegen RKC, ADO Den Haag en nu toch ook tegen PSV beklijft toch het gevoel: potver, daar had meer voor ons ingezeten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct