Björn Schilder legt uit hoe het het graag wil zien tijdens de training van SC Boornbergum.  FOTO RENS HOOYENGA

Professionele aanpak bij SC Boornbergum

Björn Schilder legt uit hoe het het graag wil zien tijdens de training van SC Boornbergum. FOTO RENS HOOYENGA

Na een lange loopbaan met veel clubs, waarbij FC Groningen en BV Veendam, streek Björn Schilder neer bij vijfdeklasser SC Boornbergum. Hij wil zijn ervaring als speler-trainer overbrengen op ,,de gretige selectie.”

Van spelen met FC Groningen – in het voorjaar van 1998 onder trainer Jan van Dijk – tegen Michael Laudrup van Ajax en Boudewijn Zenden van PSV, naar wedstrijden met vijfdeklasser Boornbergum.

Groot contrast

Het is een groot contrast voor Björn Schilder, maar dat deert de 38-jarige inwoner van Bakkeveen allerminst. De oud-prof ambieert nu een loopbaan als trainer, maar vindt het nog te vroeg om de schoenen aan de wilgen te hangen.

,,De afgelopen vier jaar was ik bij Joure en Drachtster Boys assistent-trainer en speler. Ik vind voetballen nog te leuk om ermee te stoppen.” In de vierde en vijfde klasse hoeft dat ook niet. Op dat niveau mag je de functie van trainer combineren met zelf voetballen.

Zijn gang naar Boornbergum wekt de indruk dat Schilder (hij speelde na zijn profjaren bij Appingedam, Genemuiden, Joure en Drachtster Boys) zijn sportieve loopbaan aan het afbouwen is, maar niets is minder waar. De routinier is nog zo gretig als toen hij als tiener mocht opdraven in de eredivisie.

,,Dat moet ook wel”, zegt Schilder. ,,Je moet het goede voorbeeld geven aan het elftal. Je kunt niet op je gemak een training vanaf de kant bekijken en op zondag lekker voetballen. Dat is niet goed voor de verhoudingen. Ik doe gewoon mee met de trainingen.”

Vijf duels in eredivisie

Zijn mentaliteit bracht hem als jonge prof bij FC Groningen tot vijf duels in de eredivisie. Schilder verwacht nu dezelfde instelling van zijn ploeg. Te laat komen betekent een plek op de bank. ,,Ik wil ze meegeven dat niets vanzelf komt, dat je op elk niveau alles moet geven.”

,,Je kunt zaterdag best even ‘een biertje doen’, maar je moet niet om vijf uur ’s nachts nog eens uit de kroeg rollen. Dan mag je je melden bij het tweede elftal en een week later ook. Maar dat gebeurt gelukkig niet bij ons. Zondag was iemand te laat. Maar dat was het dan ook.”

Desondanks is het vertrouwen van Schilder in zijn ploeg groot. Hij denkt dat promotie naar de vierde klasse haalbaar is. ,,Spelers gaan zelf op zoek naar versterkingen voor de selectie. Dat vind ik prachtig om te zien. Ze stellen het teambelang voorop en zo hoort het.”

Hoe ziet Schilder zichzelf: als basisspeler (in de verdediging) of als wissel? ,,Ik hoef niet alles te spelen, maar als ik denk dat ik van toegevoegde waarde kan zijn, speel ik wel. Ik doe de wissels zelf. Dat is lastig, maar in de rust kun je de eerste wissel toepassen en de volgende alvast voorbereiden door het maken van afspraken over welke minuut en welke speler.”

Interim-coach

Als interim-coach maakte hij in Boornbergum de laatste twee maanden van het vorige seizoen al mee. Een voetbaljaar waarin de club op een haar na de nacompetitie miste. ,,Ik mocht niet meespelen, omdat ik dat seizoen al had gevoetbald bij Drachtster Boys. Dus moest ik alles vanaf de kant bekijken. We gaven onnodig punten weg, waardoor we de derde periodetitel en de nacompetitie op een punt misliepen.”

Promotie, dat is de doelstelling voor dit seizoen. ,,We hebben een tof en gezellig team. Iedereen gunt elkaar veel en we kunnen promoveren. Hoe? Dat zal me een worst we zen”, aldus Schilder.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct