De selectie van Ready'60 met Limburgse én Friese vlag.

Precies 3740 kilometer rijden voor zeven potjes korfbal voor Limburgse club

De selectie van Ready'60 met Limburgse én Friese vlag. Foto Johannes Timmermans

De bescheiden Limburgse korfbalclub Ready’60 reist volgend zaalseizoen zeven keer naar het Noorden. Vijfmaal is Friesland de bestemming. Totale afstand heen en terug: 3740 kilometer. ,,Ik verwacht dat iemand een cursus Fries aanbiedt.”

Voorzitter Edwin Dorrestijn van Ready’60 uit Roermond moet even denken. ,,Euh, Spannum. Is dat een dorp? Eigenlijk ken ik van de plaatsen waar onze komende tegenstanders vandaan komen alleen Leeuwarden.”

De spelers van de zondagse derdeklasser zoeken graag uitdagingen, vertelt Dorrestijn, tevens coach van het tweede team. Dus het feit dat zijn club komend zaalseizoen voor zeven uitwedstrijden heel veel uren onderweg zal zijn, is geen probleem. ,,Wij zijn gelukkig avontuurlijk ingesteld.”

Vijf keer Friesland

De Limburgers trekken, als de coronacrisis het toelaat, twee keer richting Leeuwarden voor duels met Pallas’08 en kv Leeuwarden. Ze gaan een keer naar Buitenpost, waar Olympia uit Twijzel de thuiswedstrijden tijdens het zaalseizoen speelt. Tweemaal tikken ze Easterein in op de TomTom, voor duels met Spannum en WWC uit Mantgum en Wiuwert.

Dan zijn er met Roreko uit De Wijk en Wij Spelen Sportief (WSS) uit Oude Pekela ook nog opponenten uit Drenthe en Groningen. Naar WSS reist Ready via de Duitse Autobahn A31. Dat rijdt, hopen ze in Limburg, wel zo vlot.

Waarom een Limburgse derdeklasser, waar plezier maken het allerbelangrijkst is en korfballen een hobby, tegen louter noordelijke ploegen speelt? ,,Het is een samenloop van omstandigheden”, verklaart Dorrestijn. ,,Wij zijn een zondagvereniging en het aantal zondagclubs neemt al jarenlang af. Er zijn überhaupt nog maar amper verenigingen die in de buurt zitten. Sterker, wij zijn in Midden-Limburg de enige club met gemengd korfbal. In het zuiden van de provincie zijn er nog twee. In Noord-Limburg geen enkele.” In Nederland spelen na de zomer van de 300 standaardteams 28 bij voorkeur op zondag. Dat waren er afgelopen seizoen nog 60.

Zo’n 75 procent van de verenigingen in Limburg en Noord-Brabant speelt dameskorfbal, weet Dorrestijn. ,,De boodschap van de bond was duidelijk. Als wij op zondag wilden blijven spelen, dan zouden we zeker vier tegenstanders uit Noord-Nederland krijgen. Toen hebben wij gezegd dat we dat maar moeten doen. We zijn in principe gewend om ver te reizen. Een halfuur rijden is voor ons dichtbij.”

Zondagteams bij elkaar

Remco Winter, hoofd competitie van het KNKV, stelt dat zondagteams reglementair bij elkaar moeten worden ingedeeld. ,,It gefolch soe allinnich wêze dat yn alle klassen de ôfstannen foars wurde soenen. Wy ha dêrom mei de isolearre sneinsferienings yn petear west. In soad teams ha der foar keazen om dochs yn de eigen regio yndield te wurden. Mar dêrtroch spylje se mear wedstriden tsjin sneonsploegen.”

De korfbalbond slaagde er niet in om de klasse van Ready met alleen zondagclubs te vullen, simpelweg omdat er niet genoeg zondag-derdeklassers waren. De vraag aan de Limburgers luidde vervolgens of ze bereid waren ook nog voor drie potjes op zaterdag (tegen Spannum, WWC en Pallas) naar Friesland te reizen. Zaterdagclubs waren ook wel dichter bij Roermond te vinden, maar dat zou voor de noordelijke clubs betekenen dat ze langere afstanden hadden moeten afleggen. ,,Yn it totale plaatsje wie dit de ‘minst slechte’ opsje”, zegt Winter.

,,Het gaat in totaal om zeven wedstrijden op zaterdag of zondag, verdeeld over drie maanden”, zegt Dorrestijn. ,,Dat is te overzien. Alle pijn is voor ons, alle lol hopelijk ook. De spelers in ons eerste team hebben heel veel hart voor de korfbalsport. Uiteindelijk hebben ze deze keuze zelf gemaakt.”

Speelt een zondagteam tegen een zaterdagploeg, dan wordt de wedstrijd op zaterdag afgewerkt. ,,Dat heeft nog met vroeger te maken, toen veel zaterdagverenigingen een duidelijke christelijke signatuur hadden”, vertelt Dorrestijn. ,,De regels zijn nooit aangepast. Gevolg is dat het steeds minder aantrekkelijk wordt om op zondag te spelen omdat je verder moet reizen. En dus komen er steeds minder zondagclubs. Het is een soort spiraal waar we in zitten.” In het seizoen 2021-2022 gaat ook Ready standaard op zaterdag korfballen. ,,Dat geeft spelers die nu bijvoorbeeld een baantje hebben de gelegenheid om iets anders te zoeken. Dat soort dingen speelt mee.”

Reizen met eigen auto’s

Ready reist vermoedelijk met eigen auto’s. ,,Volgens mij is een busje al gauw duurder. En dan heb je ook nog een chauffeur nodig.” De verre reizen zijn nu al prijzig genoeg. ,,Gelukkig krijg je de kilometers boven de 1500 vergoed.” Lachend: ,,De bond gaat nog failliet door ons.” Remco Winter nuanceert: ,,Ik bin der noch net wis fan dat it bûn de kar fan Ready sponsorje sil. Der is noch gjin beslút naam.”

Ondertussen wacht Dorresteijn op een telefoontje uit Friesland. ,,Ik verwacht wel dat iemand ons een cursus Fries aanbiedt. Als tegenprestatie kunnen al die teams die naar ons moeten reizen blijven slapen. Het zijn toch een soort interlands die we gaan spelen.”

Douwe Dijkstra is blij dat Olympia de omgekeerde reis maar een keer hoeft te maken. Hij hoopt volgend seizoen weer speler te zijn van zijn zondagclub. Het afgelopen seizoen was Dijkstra, enigszins uit nood, trainer van de ploeg. ,,Wy skowe moai dy kant op en meitsje der in moai wykein fan, stel ik my sa foar. Dy ploech út Roermond moat om de wike sa fier reizgje. Dat is in oar ferhaal. Dan is’t hast gjin hobby mear liket my. Unfoarstelber.”

Een keer naar Limburg is eigenlijk wel leuk, vindt Dijkstra. ,,It is wer ris wat oars. We sjogge no eins altyd deselde koppen by de tsjinstanners. Witst eins presys wa wat docht. Ik ha gjin idee wat ik my by dizze Limburchse ploech foarstelle moat. Wy sjogge it wol. It is hoe dan ek in leuk ‘uitje’.”

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct