De balans voor SC Heerenveen na het doelpuntloze uitduel met FC Twente? Het resultaat een meevaller, het voetbal viel tegen en de spits is niet meer onomstreden.

Een goed centraal verdedigingsduo, een tegenstander die bijzonder slordig was in de afwerking en vooral een flinke dosis geluk bleek voor SC Heerenveen voldoende om een punt mee te nemen uit Enschede.

Hoe vaak was Heerenveen als verliezer van het veld gestapt, als dit duel pakweg tien keer zou worden gespeeld? Natuurlijk, het blijft giswerk, maar de conclusie is gerechtvaardigd dat Vrouwe Fortuna gisteren overduidelijk op de hand van Heerenveen was.

Continu werd de ploeg van Johnny Jansen immers achteruit gedrongen door Twente, de nummer 7 van de eredivisie die niet eens groots voetbalde. Dat hoefde trouwens ook niet. Heerenveen kwam uiterst pover en onrustig voor de dag, structureel de ballen inleverend bij de Tukkers.

En toch. Vier punten uit de laatste twee wedstrijden, nadat Feyenoord midweeks met 3-0 werd verslagen. Het is zonder meer een knappe prestatie, ook omdat de slechte wedstrijden direct na de winterstop nog vers in het geheugen staan gegrift.

Defensief taaie ploeg

Heerenveen bleef tegen Twente ver verwijderd van het hoge niveau dat de ploeg haalde tegen Feyenoord. Maar in Enschede stond er in ieder geval een defensief taaie ploeg op het veld, vertrouwend op de degelijke driehoek achterin: doelman Erwin Mulder en de centrale verdedigers Pawel Bochniewicz en Ibrahim Dresevic.

Mazzel had Heerenveen dat een treffer van Queensy Menig werd afgekeurd, Luciano Narsingh stond hinderlijk buitenspel, en dat Twente-invaller Luka Ilis een enorme mogelijkheid hoog overschoot. ,,Maar verder hebben ze niet heel veel kansen gecreëerd”, zei Mulder. Een terechte constatering: veel werk werd immers opgeknapt door Dresevic en vooral Bochniewicz, die de Twentse topscorer Danilo aan banden legde.

De boomlange Poolse mandekker is, met enige afstand, de belangrijkste aanwinst van Heerenveen dit seizoen. Bochniewicz is vrijwel onklopbaar in de lucht, maar dat niet alleen: hij blinkt uit in soberheid, feilloos wetend over welke kwaliteiten hij beschikt.

Rechtsback Sherel Floranus blijft een onzekere factor, maar aan de linkerkant is Rami Kaib zonder twijfel een verbetering ten opzichte van Lucas Woudenberg, die daar de voorbije jaren speelde. Kaib had het tegen Twente beduidend moeilijker dan tegen Feyenoord, toen hij een van de uitblinkers was. Maar dat had ook te maken met de manier waarop zijn ploeggenoot voor hem, Joey Veerman, door Twente uit de wedstrijd werd gespeeld.

Huiswerk goed gedaan

Ja, Twente-trainer Ron Jans had zijn huiswerk goed gedaan. Veerman kreeg geen meter ruimte om zijn gevreesde steekballen te geven. Maar dat niet alleen: de Volendammer moest, meer dan hem lief is, in de achtervolging bij de offensieve Twente-back Tyronne Ebuehi.

Met het onschadelijk maken van Joey Veerman was eigenlijk meteen al het gevaar van Heerenveen geweken. Rodney Kongolo ruziede op het middenveld vooral met de bal, terwijl Siem de Jong onopvallend was.

Voorin kregen Mitchell van Bergen en Henk Veerman nagenoeg niets voor elkaar. Van Bergen is in drie seizoenen de status ‘talent’ nooit ontgroeid, terwijl Veerman zijn krediet als clubtopscorer aan het verspelen is. De spits hield tegen Twente vrijwel geen bal vast, zette onvoldoende druk op de achterhoede van de tegenstander en verloor bijna al zijn kopduels.

Spits Veerman niet meer onomstreden

Onomstreden is Veerman inmiddels niet meer, zo lijkt het. Veelzeggend signaal van Jansen was dat hij zijn clubtopscorer tien minuten voor tijd naar de kant haalde. ,,Henk was wat minder fris”, verklaarde de trainer. ,,Hij was sterk tegen Feyenoord. Nu vond ik dat gewoon wat minder.” Jansen wilde bovendien de bal langer in de ploeg houden. ,,Dat hoopten we met Siem de Jong in de spits beter voor elkaar te krijgen.”

Maar de tactische ingrepen daargelaten, uiteindelijk was Heerenveen simpelweg niet goed genoeg. ,,Teleurstellend”, zei Jansen. ,,Ik ben wel blij met dit resultaat, want ik vond Twente de betere ploeg.”

,,Het was niet goed tegen Twente”, vulde Erwin Mulder aan. ,,We hebben slechts bij vlagen laten zien wat we kunnen. Maar je ziet wél dat we de stijgende lijn te pakken hebben. We voetballen sinds kort in een nieuw systeem (4-4-2, red.). Zoiets gaat met vallen en opstaan. Toch pakken we wel een punt bij Twente. Dat moeten we dan ook koesteren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct