Poetin opent WK voetbal in Moskou

De Russische president Vladimir Poetin heeft in Moskou het WK voetbal in zijn land officieel geopend. Dat deed hij vlak voor het begin van de eerste WK-wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië. Hij sprak in het Olympisch Stadion Loezjniki het publiek toe in het Russisch. Daarna hield ook voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA een korte toespraak, zowel in het Engels als in het Russisch.

Poetin sprak een welkomstgroet aan de wereld uit. ,,De liefde voor het voetbal verbindt ons allemaal aan een team. Rusland heeft er alles aan gedaan om van het WK een groot festijn te maken. Ik wens alle ploegen veel succes en alle toeschouwers onvergetelijke herinneringen.''

Infantino liet zich eveneens opgetogen uit. ,,In de komende maand zal het voetbal Rusland veroveren'', zei hij. ,,In de komende maand zal het voetbal de hele wereld veroveren. Geniet van het grootste feest op aarde. Bedankt president Poetin, bedankt Rusland.''

Commotie

De Britse popster Robbie Williams ging eerder in de compacte openingsceremonie van start met zijn hit 'Let me entertain you'. Daarna voegde de Russische operazangeres Aida Garifoellina zich bij hem op het podium en zongen ze onder meer gezamenlijk 'Angels'. Tijdens die hit van Williams vervulde de Braziliaanse oud-international Ronaldo een kleine rol op het veld. Ook werden de vlaggen van de 32 deelnemende landen binnengebracht.

Williams zorgde aan het einde van zijn optreden nog wel voor de nodige commotie. Hij stak demonstratief zijn middelvinger op naar een tv-camera toen hij zong: 'I did this for free' (ik deed dit gratis). De Britse artiest maakte het obscene gebaar mogelijk vanwege alle kritiek die hij vooral in eigen land had gekregen voor zijn medewerking aan de Russische openingsceremonie, die wereldwijd live werd uitgezonden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement