Platini stopt als voorzitter UEFA

Michel Platini legt zijn functie als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA neer. Dat liet de Fransman via zijn advocaat weten in een verklaring, nadat het internationaal sporttribunaal CAS de schorsing van Platini in stand had gehouden. De duur van de schorsing werd wel teruggebracht van zes naar vier jaar.

De Franse oud-topvoetballer werd in 2007 voorzitter van de UEFA, als opvolger van de Zweed Lennart Johansson. Platini weigerde zijn functie neer te leggen, nadat de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA hem in eerste instantie voor acht jaar had geschorst, vanwege een dubieuze deal met Sepp Blatter. Na beroep werd de schorsing teruggebracht tot zes jaar en door het CAS maandag tot vier jaar. De door Platini gewenste kwijtschelding van zijn straf bleef echter uit.

De zestigjarige Fransman noemt de uitspraak van het CAS ,,zeer onrechtvaardig''. Platini zegt door te vechten tegen zijn straf, maar hij legt wel zijn topfunctie bij de UEFA neer. ,,Dat heb ik zo afgesproken met de nationale bonden.''

De Europese landen zijn altijd achter Platini blijven staan. De Fransman mocht in functie blijven zolang zijn juridische strijd gaande was. De UEFA-landen spraken vorige week in Boedapest wel af op 18 mei een speciale bestuursvergadering in Basel te beleggen om de situatie te bespreken. Nu Platini opstapt, zal diens opvolging bovenaan de agenda staan.

KNVB-voorzitter Michael van Praag, één van de vijf vicevoorzitters van de UEFA, wordt gezien als een belangrijke kandidaat. De 68-jarige Amsterdammer was vorig jaar in de race om Blatter op te volgen bij de FIFA, maar trok zich kort voor de verkiezing in mei terug.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement