Pieter Weening wordt ploegmaat Bauke Mollema

foto Trek Segafredo

De kogel is eindelijk door de kerk. Pieter Weening heeft zijn rijke profloopbaan met nog een halfjaar verlengd.

De leiding van de Amerikaanse wielerploeg Trek Segafredo maakt vandaag bekend dat de 39-jarige coureur uit Harkema tot het einde van 2020 ploeggenoot wordt van onder meer Bauke Mollema en Vincenzo Nibali, een van de weinige renners die ooit alle drie de grote rondes (Tour, Giro en Vuelta) heeft gewonnen. De Noord-Hollander Steven de Jongh wordt een van zijn ploegleiders.

Weenings contract bij Roompot werd vorig seizoen niet verlengd omdat de Nederlandse ploeg ophield te bestaan. Zelf wilde de voormalige winnaar van een Touretappe en drager van de roze trui in de Ronde van Italië nog van geen ophouden weten.

De contacten tussen Weening en Trek Segafredo dateren van eind vorig jaar en werden pas concreet toen er een paar kopstukken wegvielen door valpartijen in het prille voorjaar.

Weening mocht zijn debuut voor Trek Segafredo maken in de Ronde van Catalonië, die op 23 maart zou zijn begonnen. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Nu de wereld langzaam weer tot leven komt en alle grote wielerwedstrijden voor het najaar staan gepland, is Weening alsnog nodig, oordeelde de Amerikaanse ploegleiding.

Weening denkt overigens niet zijn nieuwe directe collega Mollema de komende maanden veel tegen te komen, zei hij vandaag. ,,Bauke wol de Tour de France ride. Ik net. It leafst ryd ik de Giro.’’ Hoe Weenings programma eruit ziet, weet de renner zelf nog niet. ,,Dat moatte wy noch oerlizze.’’