Phelps sluit af met 23e gouden plak

Michael Phelps heeft zijn loopbaan met zijn 23e olympische titel afgesloten. Het Amerikaanse zwemwonder won zaterdag met zijn landgenoten het goud op de 4x100 meter wisselslag. Een aantal uren voor deze race maakte hij bekend dat hij in Rio de Janeiro zijn laatste wedstrijd op topniveau zou zwemmen. ,,Dit is de manier waarop ik mijn carrière wilde beëindigen'', zei de 31-jarige Phelps na zijn laatste optreden.

In totaal heeft hij nu 28 olympische plakken op zijn erelijst staan. Naast 23 keer goud ook driemaal zilver en twee keer brons. Hij beëindigde al eerder zijn zwemloopbaan, maar kwam toch weer op zijn besluit terug. Dat lijkt nu niet het geval. Op de vraag of hij bij de volgende Spelen in Tokio in 2020 voor zijn dertigste medaille gaat, antwoordde hij: ,,Ik denk het niet jongens en meisjes. Het is voorbij. Dit is het.''

Het was voor Phelps een emotionele avond in Brazilië. ,,Toen ik het zwembad inliep, had ik al het gevoel dat ik zou gaan huilen. De laatste warming-up, voor het laatst mijn zwembroek aantrekken en voor het laatst het stadion binnen lopen voor al die mensen die mijn land vertegenwoordigen. Het was heel bijzonder.'' Hij behaalde in Rio in totaal vijf gouden medailles en een zilveren plak.

In de winnende Amerikaanse race scherpte startzwemmer Ryan Murphy het wereldrecord op de 100 meter rugslag aan. Hij klokte 51,85 en bleef daarmee onder de oude toptijd van landgenoot Aaron Peirsol (51,94) uit 2009.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement