Phelps pakt negentiende goud in Rio

Michael Phelps heeft zijn negentiende gouden medaille op de Olympische Spelen binnen. De beste olympiër ooit trapte zijn vijfde Spelen zondagavond in Rio de Janeiro af met goud met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag. De Amerikanen, met Phelps als tweede zwemmer, zegevierden in 3.09,92. Titelverdediger Frankrijk moest genoegen nemen met zilver (3.10,53), Australië (3.11,37) pakte het brons.

De 31-jarige Phelps vierde zijn 23e olympische medaille. Bij Athene 2004 veroverde hij zes keer goud en twee keer brons, in Peking liefst acht keer goud en vier jaar geleden in Londen vier keer goud en twee keer zilver.

Na de Spelen van 2012 zette Phelps een punt achter zijn glanzende carrière, maar daar kwam hij twee jaar later op terug. De 'Baltimore Bullet' had naar eigen zeggen in Londen veel te weinig genoten van de Spelen en wilde dat overdoen in Rio. Daar begon hij zondagavond mee in de estafette.

Phelps bracht de Amerikanen met zijn bekende krachtige slagen en indrukwekkende onderwatertechniek aan de leiding, waarna Ryan Held en Nathan Adrian het afmaakten. Schreeuwend en met ferme klappen op het startblok moedigde de Amerikaanse vlaggendrager bij de openingsceremonie in de laatste meters Adrian aan, die de Franse slotzwemmer vlak naast zich had.

Met een wijds armgebaar en een brede grijns vierde Phelps zijn negentiende gouden plak. Later in de week krijgt hij kansen op meer, individueel op de 100 en 200 vlinder en 200 wissel en mogelijk nog twee estafettenummers.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement