Phelps heeft titel op 200 vlinder terug

Michael Phelps heeft zijn olympische titel op de 200 meter vlinderslag terug. De 31-jarige Amerikaanse zwemmer vlinderde dinsdag in het kolkende Estádio Aquático Olimpico van Rio de Janeiro naar het goud in 1.53,36. Phelps vierde zijn twintigste gouden medaille op de Olympische Spelen, even later gevolgd door de 21e op de 4x200 vrij. Het zwemfenomeen voerde zijn totaal op naar 25 plakken.

De Amerikaan lag vrijwel de hele race op kop, maar zag de Japanner Masato Sakai in de laatste meters nog angstvallig dichtbij komen. Met een ultieme krachtsinspanning tikte de 'Baltimore Bullet' net iets eerder aan. Sakai werd tweede in 1.53,40, het brons ging naar de Hongaar Tamás Kenderesi (1.53,62).

Phelps was jarenlang de koning van de vlinderslag, maar vier jaar geleden in Londen werd hij op de loodzware 200 meter geklopt door Chad le Clos. De Zuid-Afrikaan viel dinsdag in Rio net buiten het podium, vierde in 1.54,06. Phelps pakte eerder met de Amerikaanse estafetteploeg al goud op de 4x100 vrij. Hij verdedigt zijn titels op de 100 vlinder en 200 wissel, twee afstanden die hij tijdens de laatste drie Spelen domineerde.

De zichtbaar geëmotioneerde Phelps kon de tranen op het podium slechts met moeite verdringen. De Amerikaan, hartstochtelijk toegejuicht door alle fans, klom tijdens zijn ereronde de tribune op om zijn pasgeboren zoontje Boomer, verloofde Nicole Johnson en moeder Debbie te knuffelen.

Phelps genoot zichtbaar met volle teugen, iets wat hij naar eigen zeggen vier jaar geleden tijdens de Spelen van Londen te weinig had gedaan. De succesvolste olympiër ooit stopte daarna met zwemmen, maar kwam twee jaar later terug op dat besluit. Phelps wilde nog één keer toewerken naar de Spelen en die zo intens mogelijk beleven. Dat deed hij dinsdagavond naar hartenlust.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement