Sam Feringa in actie tijdens het trainingskamp van SC Heerenveen in Spanje.

Performance manager Sam Feringa van SC Heerenveen: 'Ik kan geen moment verslappen'

Sam Feringa in actie tijdens het trainingskamp van SC Heerenveen in Spanje. Foto FPh/Mustafa Gumussu

Als een kind in de snoepwinkel. Zo voelt Sam Feringa (26) zich bij SC Heerenveen. Hij houdt zich als performance manager zo’n beetje overal mee bezig, behalve met het voetballen zelf. ,,De dynamiek spreekt me enorm aan.”

Je zal Sam Feringa niet snel horen zeggen dat SC Heerenveen op fysiek en conditioneel vlak tot de beste ploegen van de eredivisie behoort. Dat zou maar arrogant overkomen, vindt hij.

Wat het zegt dat Heerenveen in de eerste achttien eredivisiewedstrijden van het seizoen vanaf de 76ste minuut nog geen enkel doelpunt tegen kreeg? Of het toeval is dat de ploeg opgeteld 7 van in totaal 29 goals in het laatste kwartier maakte?

Mentale fitheid

,,Ik denk dat het vooral te maken heeft met de mentale fitheid van de ploeg”, zegt Feringa. ,,Het bewijst dat Heerenveen in staat is om tot het gaatje te gaan en als het moet in de slotfase te pieken. Ik denk eigenlijk dat een goede mentaliteit nog net ietsje belangrijker is dan lichamelijke fitheid.”

De performance manager, verantwoordelijk voor een optimale fysieke gesteldheid van de spelers, kan het weten.

,,Ik doe in mijn vrije tijd aan triatlons. Soms loop ik hard en denk ik: het gaat me vrij makkelijk af. Een week later kan ik diezelfde looptraining doen en het juist hartstikke zwaar vinden. Dat valt niet te verklaren door alleen naar de fysieke toestand te kijken, want in een week kun je nooit zoveel aan inhoud verliezen. Je kop is heel erg belangrijk.”

Feringa, opgegroeid in Roden en met zijn vrouw Judith woonachtig in hartje Groningen, geniet van zijn werk bij Heerenveen. Een jaar geleden werd hij op verzoek van technisch manager Gerry Hamstra de opvolger van Terry Peters, die naar het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz vertrok.

Hij kwam in 2017 binnen bij Heerenveen als verzorger van de Onder 17 en deeltijd-fysiotherapeut van de jeugd. Daarnaast werkte hij bij Topsport Noord als fysiektrainer van de judoka’s en de zwemmers.

Dynamiek

Toen de kans kwam om bij Heerenveen voltijds aan de slag te gaan, greep hij die met beide handen aan. ,,Ik had altijd wel meegekeken met Terry. De manier waarop hij met data werkte en individuele plannen voor spelers maakte, intrigeerde me. Voor het eerst in mijn leven ben ik nu alleen met voetballers bezig. De dynamiek van het profvoetbal spreekt me enorm aan, ik kan bij Heerenveen voor de volle 100 procent gas geven. Dat moet ook. Ik kan geen moment verslappen. Het is anders dan bij de jeugd. Het gaat nu keihard om de punten. Er staat in die zin ook voor mij veel druk op.”

Sinds april, toen Johnny Jansen het stokje als hoofdtrainer overnam van Jan Olde Riekerink, is Feringa ook op wedstrijddagen nadrukkelijk betrokken bij de spelersgroep.

Feringa werkt onder meer met twee soorten data: objectieve en subjectieve. ,,Objectief zijn bijvoorbeeld de hartslag en de GPS-gegevens. Ik weet exact hoe hard, hoeveel en in welke richting de jongens hebben gelopen.”

Het aantal kilometers in een wedstrijd zegt overigens niets over de voetbalprestatie die Heerenveen heeft geleverd. In de uitduels met Emmen en AZ legden de spelers de meeste kilometers af (123,7 om 127,2). Emmen-uit (2-0 verlies) was de slechtste wedstrijd van het seizoen, AZ-uit (2-4 winst) behoorde daarentegen onmiskenbaar tot een van de betere potjes. ,,Data moet je altijd in een context plaatsen, anders zijn ze vrij waardeloos.”

De subjectieve data krijgt Feringa onder meer binnen door gesprekken te voeren met alle spelers. Tijdens het trainingskamp in Spanje, vorige week, nam hij daarvoor bijvoorbeeld veel tijd. ,,Ook vullen de spelers elke ochtend via een app een vragenlijstje in. Hoe lang heb je geslapen? Hoe voel je je? Hoe is het met de benen? Dat soort dingen.”

Aan de hand van alle gegevens kunnen trainingen voor spelers eventueel worden aangepast. ,,De lijn die we met elkaar volgen is duidelijk: de visie van Johnny Jansen is leidend. Daar houden we zoveel mogelijk aan vast. Maar soms moet je flexibel zijn. Johnny en ik zijn het ook weleens niet met elkaar eens. Hij beslist. Ik ben ondersteunend.”

Helicopterview

Feringa is er ook voor de ‘helicopterview’ bij Heerenveen. ,,Ik weet wie extra aan krachttraining moet doen bij Steven Edelenbos, wie er extra loop- en coördinatieoefeningen nodig heeft van Jeroen van Os (fysiektrainer, red.) en wie er op gesprek gaat bij sportdiëtiste Sita Veenstra.” Met spelers die niet fit zijn (zoals op dit moment de spitsen Jens Odgaard en Runar Espejord) houdt hij zich minder bezig. ,,Voor hen is in de eerste plaats de medische staf verantwoordelijk”, zegt hij.

Buiten de genoemde spitsen en de van een zware knieblessure herstellende middenvelder Jan Ras staat de groep er goed op, aldus Feringa. De korte vakantie na de laatste competitiewedstrijd van 2019 tegen Heracles, verdreef de vermoeidheid die er was.

,,Toen op 3 januari de voorbereiding op het tweede deel van het seizoen begon, moesten de spieren en de pezen van de spelers weer even wennen aan de inspanningen”, vertelt Feringa.

,,Maar dat duurde niet lang. De lijn die we met elkaar hebben ingezet, zetten we de komende maanden gewoon door. En er is nog winst te boeken. De intensiteit waarmee de jongens dingen doen, kan nog omhoog. Denk bijvoorbeeld aan druk zetten of terug sprinten bij balverlies. Als het in dat opzicht lukt om nog een stap te maken, dan kunnen we heel veel mooie dingen bereiken.”

Zaterdag hervat Heerenveen in Rotterdam de competitie, tegen Feyenoord.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct