Paralympisch zwemkampioene Liesette Bruinsma voor vijf afstanden naar Tokio

Zwemster Liesette Bruinsma uit Wommels. FOTO LC

Liesette Bruinsma zal op de komende Paralympische Spelen uitkomen op de vijf afstanden waarop ze in 2016 medailles won.

De blinde zwemster uit Wommels verdedigt in Tokio haar paralympische titels op de 200 meter wisselslag en de 400 meter vrije slag. Voorts komt Bruinsma (20) tussen 24 augustus en 5 september uit op de 100 meter schoolslag (zilver in Rio de Janeiro) en de 100 en 50 meter vrije slag (brons in 2016). Ze probeerde zich eerder deze maand in Eindhoven ook te kwalificeren op de rugslag, maar miste de limiet.

De zwembond vaardigt elf paralympische zwemmers af naar Tokio; vier vrouwen, zeven mannen. Daarbij niet Olivier van de Voort uit Elsloo, die in Rio de Janeiro zilver won op de 100 meter rugslag. Hij richtte zich de afgelopen jaren op zijn studie en maatschappelijke carrière.

Op elke afstand meedoen om de prijzen

Hoofdcoach para-zwemmen Sander Nijhuis is optimistisch. ,,We gaan met een uiterst kansrijk team naar Tokio. Een ideale mix van zwemmers die al ervaring op de Spelen hebben opgedaan en jonge zwemmers die het wereldpodium willen bestormen. Ons doel is helder. We gaan op elke afstand waar we aan deelnemen voor de medailles zwemmen.’’

De uit Drachten afkomstige André Cats, technisch-directeur van de KNZB, houdt een kleine slag om de arm. ,,Een aantal zwemmers zal de komende maanden nog een keuring voor de definitieve classificatie moeten ondergaan. We hopen dat deze keuringen goed uitpakken, want ze kunnen van invloed zijn op definitieve deelname aan de Paralympische Spelen.’’

Voorbereiding op Tokio

De Nederlandse paralympische zwemploeg gaat zich in het Amersfoortse bad voorbereiden op Tokio en reist voor trainingsstages naar Portugal en Turkije. Ook staan wedstrijden in Berlijn op het programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport