Pantano wint bergrit in Tour

Jarlinson Pantano daalde zondag in de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk alsof zijn leven ervan afhing. Dat was niet zo. Maar nadat hij Rafal Majka had achterhaald en de Pool in de sprint versloeg, wist de 27-jarige Colombiaan van IAM Cycling wel dat zijn kostje voor volgend seizoen gekocht is. Ook al houdt zijn Zwitserse werkgever het na vier jaar voor gezien.

De rit over zes cols met twee beklimmingen van de Grand Colombier bood niet het verwachte spektakel. De klassementstoppers deden elkaar geen pijn. De Brit Chris Froome, met Wout Poels als voorname helper bij zich, finishte in een groep met onder anderen zijn naaste belagers Bauke Mollema, de Brit Adam Yates en de Colombiaan Nairo Quintana. Het is een 'status quo' die normaal gesproken tot aan de rustdag van dinsdag wordt gehandhaafd. Maandag volgt een rit zonder al te veel hindernissen naar de Zwitserse stad Bern. Woensdag is de eerste van vier Alpenetappes.

Zaterdag was het ook nog vlak en kon de Brit Mark Cavendish zijn vierde ritzege bijschrijven. Een dag later ging het in de Jura met 46 klimkilometers wel veel omhoog. Pantano en Majka behoorden tot de dertig vroege vluchters, net als de Nederlanders Tom-Jelte Slagter, Stef Clement, Dylan van Baarle en Tom Dumoulin. Geen van hen speelde uiteindelijk een rol in de strijd om de ritzege; Slagter werd tiende en Clement kon vooral tevreden zijn met de ritzege van zijn Colombiaanse ploeggenoot.

Kopman

Pantano was uiteraard dolgelukkig met zijn tweede grote succes, na een ritzege in juni in de Ronde van Zwitserland. ,,Dit is een ongelooflijke dag. Ik weet niet wat me overkomt. Ik kwam weliswaar naar de Tour met een ritzege als doel, maar ik geloofde niet dat het ook echt kon. Ik draag deze overwinning op aan mijn vrouw en aan Mathias Frank, onze kopman die de Tour helaas heeft moeten verlaten.'' De Zwitser gaf zaterdag ziek op. Majka, de nummer twee van de rituitslag, kreeg als troost de bergtrui.

Froome kon ditmaal gewoon op de fiets blijven en kende amper problemen. ,,Ik had meer aanvallen verwacht'', zei de geletruidrager van Team Sky. ,,Ik had het idee dat niemand de benen had om het verschil te maken.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement