Oude meester slaat toe op IJsselmeer bij Lemmer

De meester toonde gisteren zijn kunsten op het IJsselmeer bij Lemmer. Een bekeken start leverde Ton Brundel de dagwinst op.

De kleine schipper van de Lytse Lies is met zes titels recordkampioen van de skûtsjeclub van de IFKS. Echte successen kon hij dit jaar nog niet vieren, maar gisteren was het raak.

,,Goh, wat in skitterende start’’, commentarieerde oud-kampioen Jelle Talsma vanuit een van de organisatieboten. Brundel lag bij het startschot niet exact op de lijn, maar kon wel meteen in een gat schieten dat Merijn Olsthoorn (Amsterdam) niet kon afdekken.

Daarmee pakte hij een zeer gunstige koers in het eerste kruisrak. Hij moest daarin Olsthoorn nog wel laten voorgaan, maar daarna sloeg Brundel toe.

Klassementsleider Klaas Kuperus (Makkum) begon ronduit slecht. Tot gister had hij nog geen fout gemaakt met een vierde plaats als matigste prestatie, maar nu kreeg hij de Zes Gebroeders niet aan de praat. Lange tijd lag hij laatste. ,,Hij koe wol foar anker lizze’’, luidde het droge commentaar van Talsma.

Zo erg was het niet, want de Makkumers wisten toch nog enig terrein goed te maken, maar verder dan een twaalfde plaats kwamen ze niet. Dat betekent dat Kuperus zich vandaag, tijdens de finale, geen slechte klassering kan veroorloven. Dan kan hij zijn leiderspositie zomaar verspelen aan zijn belangrijkste belager, de sterk zeilende Jaap Hofstee (Tijnje).

Diens slechtste score tot gister was een zesde plaats en daar kwam geen verandering in; Hofstee hield zijn vorm vast. Een botsing met Paul de Koe (Heerenveen), veroorzaakt door De Koe, bracht hem niet van de wijs. Als vijfde rondde hij de eerste boei, om daarna op te rukken naar de derde plaats, achter Brundel en Olsthoorn. Daar bleef het niet bij. Ook Olsthoorn zou er nog aan geloven.

Het resultaat is dat Kuperus vanmiddag met twee punten voorsprong op Hofstee aan de slotwedstrijd begint. Een van hen zal zich later vandaag hoogstwaarschijnlijk tot kampioen laten kronen. Voor beiden is dat een primeur.

Uitslagen IFKS Lemmer

Kampioensklasse

1. Ton Brundel, Gaastmeer; 2. Jaap Hofstee, Tijnje; 3. Merijn Olsthoorn, Amsterdam; 4. Floriaan Zwart, Sneek; 5. Siebo Zijsling, IJlst; 6. Geale Tadema, Eastermar; 7. Michiel Kalsbeek, Raerder Roek; 8. Arend Wisse de Boer, Gorredijk; 9. Froukje Osinga-Meijer, Franeker; 10. Sikke Heerschop, De Meern; 11. Lucas Bouma, Jorwert; 12. Klaas Kuperus, Makkum; 13. Remy de Boer, Harlingen; 14. Paul de Koe, Heerenveen; 15. Jeroen de Vos, Amsterdam; 16. Erik Jonker, Wytgaard.

Kleine A-klasse

1. Rutger Boonstra, Sneek; 2. Sjoerd Kleinhuis, Earnewâld; 3. Johan Dankert, Earnewâld.

B-klasse

1. Walter de Vries, Sloten; 2. Jilles Bandstra, Stavoren; 3. Wytse Heerschop, De Meern.

C-klasse

1. Fonger Talsma, Warten; 2. Arjen de Jong, Koudum; 3. Gerrit Huisman, Galamadammen.

Klassement kampioensklasse

1. Klaas Kuperus (14 pnt); 2. Jaap Hofstee (16); 3. Froukje Osinga-Meijer (23,9); 4. Ton Brundel (24,9); 5. Sikke Heerschop (27,9); 6. Geale Tadema (31); 7. Siebo Zijsling (31,9); 8. Arend Wisse de Boer (31,9); 9. Merijn Olsthoorn (34,9); 10. Lucas Bouma (35); 11. Floriaan Zwart (38); 12. Michiel Kalsbeek (43); 13. Jeroen de Vos (52); 14. Erik Jonker (64); 15. Remy de Boer (65); 16. Paul de Koe (71).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement