Alexander Schwarzman bij de persconferentie in Amsterdam. ,,Roel heeft zjin toekomst nog voor zich. Ik niet. Tenminste, ik heb al een heel tijdperk achter de rug.’’ FOTO ORANGE PICTURES/JOS KAFOE

Oude meester in rol van underdog op WK dammen

Alexander Schwarzman bij de persconferentie in Amsterdam. ,,Roel heeft zjin toekomst nog voor zich. Ik niet. Tenminste, ik heb al een heel tijdperk achter de rug.’’ FOTO ORANGE PICTURES/JOS KAFOE

Met Alexander Schwarzman treft dammer Roel Boomstra de komende weken een WK-tegenstander die hij altijd voor ogen heeft gehad. De gelouterde Rus kruipt maar wat graag in de underdog-rol.

Roel Boomstra (25) was een puber van een jaar of veertien, toen hij dolgraag in de leer wilde bij Alexander Schwarzman (51), die indertijd vaak in Nederland te vinden was. De Moskoviet domineerde samen met landgenoten Alexey Tsjizjov en Alexander Georgiev het mondiale dammen. Boomstra had toen al een poosje in zijn hoofd dat hij ooit wereldkampioen wilde worden. Daar hoorden de beste leermeesters bij.

Een succes werden de trainingen niet. Schwarzman kwam een paar keer op zondag langs in het ouderlijk huis van Boomstra in Emmen, maar de samenwerking werd al snel stopgezet. De meester had volgens de leerling niets voorbereid. Boomstra moest zelf maar aangeven waar hij het over wilde hebben en paste daarvoor.

Nee, Schwarzman en Boomstra werden bepaald geen gezworen kameraden.

Twaalf partijen

Ruim tien jaar na dato lacht Schwarzman als het verhaal van toen wordt opgediept. Hij houdt er zelf een iets andere lezing op na.

,,Ik ben inderdaad maar een paar keer bij Roel thuis geweest om hem te helpen. Maar bij vrijwel alles wat ik uitlegde, zei Roel: dat weet ik al. Onze samenwerking heeft dus niet al te lang geduurd. En ik moet zeggen dat hij goed terecht is gekomen. Ook zonder mij.”

Vanaf vrijdag zitten ze in Leeuwarden, Groningen en Assen minimaal twaalf partijen tegenover elkaar in een tweekamp om de wereldtitel. Schwarzman is de regerend wereldkampioen, Boomstra de uitdager.

'Die nieuwe generatie wint uiteindelijk altijd. De vraag is alleen: wanneer?'

Op 13 december treffen ze elkaar al bij de persconferentie in de Eggertzaal van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, uiteraard met uitzicht op de Dam. Boomstra draagt hetzelfde pak met strakke snit als tijdens zijn gewonnen wereldtitelstrijd met Jan Groenendijk in 2016. Schwarzman komt binnen in een rafelige spijkerbroek.

De Rus ijsbeert eerst wat door de zaal en als het officiële gedeelte eenmaal is begonnen, lijkt hij vooral zo weinig mogelijk informatie te willen prijsgeven. De gespreksleider vraagt in de persconferentie wat Schwarzman verwacht van de strijd met Boomstra. Een groot gevecht, is het antwoord.

Hoe Schwarzman zich voorbereidt? Dat is een geheim. En wie wordt nu eigenlijk zijn secondant? We zullen zien, zegt de ondervraagde grijnzend.

loading

Maar na nog een ongemakkelijke handdruk met Boomstra voor de flitsende camera’s blijkt Schwarzman een stuk spraakzamer. Hij waarschuwt tijdens een onderonsje tussen fotograaf en verslaggever speels dat hij Nederlands prima kan verstaan. Vervolgens steekt hij de loftrompet over de nieuwe generatie Nederlandse topdammers.

,,Wij hebben in Rusland een heel goede generatie gehad. Maar nu is Nederland langzamerhand aan de beurt. Roel Boomstra, Jan Groenendijk, Martijn van IJzerdoorn, Wouter Wolff zijn stuk voor stuk heel talentvol. En dan vergeet ik er vast nog een paar te noemen.”

'Maar hoe had ik me kunnen voor- bereiden, terwijl ik niet wist of er een match zou zijn?'

Weinig risico's

Volgens Schwarzman is het leeftijdsverschil met Boomstra niet in zijn voordeel. ,,Roel heeft zijn leeftijd mee. Hij is pas twintig jaar, toch? O, 25? Dan ben ik nog steeds twee keer zo oud. Roels fysieke conditie is beter. Dat is belangrijk, vooral omdat we ook rapid- en blitzpartijen gaan spelen. Ik denk ook dat hij meer gemotiveerd is.''

,,Natuurlijk ben ik dat ook, maar als je zo jong bent, heb je veel meer te bewijzen. Ik hoef dat niet meer te doen. Roel heeft zijn toekomst nog voor zich. Ik niet. Althans, ik heb al een heel tijdperk achter de rug.”

Nee, de viervoudig wereldkampioen lijkt de underdog-rol bepaald niet te schuwen. ,,Roel is de moeilijkste opponent die ik had kunnen treffen”, gaat Schwarzman onverstoorbaar verder. ,,Vooral omdat we een match spelen. In toernooien is hij misschien wel te correct, omdat hij weinig risico’s neemt. Maar in een match komt dat juist uitstekend van pas.”

Tussen alle vriendelijke woorden door is er nog wel een kleine rekening te vereffenen. Waar Boomstra sinds de zomer volop in voorbereiding is op de match, hoorde Schwarzman naar eigen zeggen pas eind oktober dat hij zijn wereldtitel überhaupt moest verdedigen.

,,Dat Roel zich al veel langer concentreert op onze strijd, is in zijn voordeel. Maar hoe had ik me ergens op voor kunnen bereiden, terwijl ik niet eens wist of er wel een match zou komen? Ik heb de informatie pas laat gekregen en kon daarna ook niet al mijn plannen overboord gooien.''

,,Het is niet zo dat ik de afgelopen maanden heel veel onderweg ben geweest, maar in november speelde ik bijvoorbeeld nog wel op Curaçao. Dat was natuurlijk niet ideaal.”

Generatieclash

Boomstra maakt er geen geheim van dat hij de WK-match gaat spelen die hij altijd voor ogen heeft gehad: Nederland-Rusland. Georgiev had zich in 2016 verrassend teruggetrokken, waardoor niet een ervaren Rus maar de nog jongere landgenoot Jan Groenendijk de onverwachte opponent werd van Boomstra. Daardoor is het inmiddels ook alweer 25 jaar geleden dat een WK-match een Nederlands-Russische confrontatie was.

Harm Wiersma, die vrijdag de officiële opening van de tweekamp verricht, verloor destijds – in Leeuwarden – met 22-18 van Tsjizjov.

Het wordt nu geen clash tussen leerling en meester. Hooguit een confrontatie tussen een oude en een nieuwe generatie. ,,Als ik goed ben, wordt het interessant”, stelt Schwarzman. ,,Ik had vorig jaar echt niet verwacht dat ik wereldkampioen zou worden. We speelden soms tien uur per dag. Helaas is dat tegenwoordig bij steeds meer toernooien het geval.''

,,Ik won toen in de slotronde van Martijn van IJzendoorn en mag het nu in een match proberen tegen Boomstra. Ze zijn allebei van een nieuwe generatie. Die nieuwe generatie wint uiteindelijk altijd. De vraag is alleen: wanneer?”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct