Oud-Studio Sport-presentator Heinze Bakker (79) overleden

Heinze Bakker, voormalig presentator en verslaggever van Studio Sport, thuis in Leusden in 2019. Foto: Marnix Schmidt

Oud-sportjournalist Heinze Bakker is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS, waar Bakker lange tijd voor werkte, vrijdag op haar website. Hij was vanaf begin jaren tachtig een van de gezichten van Studio Sport, als presentator, commentator en eindredacteur.

De oud-journalist was al lange tijd ziek. Hij studeerde economie, maar ontdekte al snel dat zijn hart lag bij de media. Bakker, een boerenzoon uit Kortezwaag, begon zijn carrière bij de NCRV en AVRO.

Voor de NOS deed Bakker onder meer verslag van tientallen schaatstoernooien, elf Olympische Spelen, acht edities van de Tour de France en twee Elfstedentochten, in 1985 en 1986.

Bakker ging in 2002 met vervroegd pensioen. De schaatsliefhebber was daarna nog een aantal jaren lid van het bestuur van schaatsbond KNSB.

In 2019 ging hij in een gesprek met deze krant in op zijn carrière en zijn ziekte. ,,De wrâld wurdt lytser’’, stelde hij toen. ,,Ik mei tsjintwurdich net mear autoride en net mear fytse. En in pear moanne ferlyn bin ik samar yniens folslein dôf wurden oan myn linker ear. Dêr kin neat oan dien wurde. En nim it my mar net kweaôf, mar ik stûkje betiden wat mei praten.’’

Oprjochte Fries

In het BBNVARA-programma Bureau Sport Radio reageerde Mart Smeets vrijdagmiddag op het overlijden van zijn oud-collega. Hij typeert Bakker als ,,in oprjochte Fries’‘. ,,Hij was eigenlijk te lief en te aardig voor het vak’‘, zei Smeets, die hem ook roemde vanwege zijn principiële opstelling tijdens een lastige kwestie rond het ontslag van Smeets. ,,Ik heb veel vrienden en collega’s verloren, maar deze hakt erin.’‘

Ook tenniscommentator Marcella Mesker roemt Bakker. ,,Ik heb alles van hem geleerd’‘, zei ze in de radioshow van oud-Studio Sport-presentator Humberto Tan vrijdagmiddag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport