Opnieuw remise schaker Giri op Kandidatentoernooi

Opnieuw remise schaker Giri op Kandidatentoernooi ANP

De Nederlandse schaker Anish Giri is in zijn derde partij op het Kandidatentoernooi in het Russische Jekaterinenburg op remise uitgekomen. Tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave, die met de zwarte stukken speelde, was het na dertig zetten klaar.

Het was de tweede remise voor Giri. Na de nederlaag op de openingsdag tegen de Rus Ian Nepomniatsjtsji kwam het een dag later tegen de Chinees Wang Hao eveneens tot een deling van het punt.

Nadat Giri woensdag zo'n zes uur achter het bord had gezeten - veruit de langste partij van de dag - ging het donderdag tegen Vachier-Lagrave heel wat sneller. De Nederlander wist in een Grunfeld-Indisch een optisch betere stelling te bereiken. De Franse grootmeester, die bekendstaat als een speler die sterk op zijn rekenkracht vertrouwt, kwam in het eindspel echter sterk terug. Na 2,5 uur zagen beide schakers geen kansen op winst en werd remise overeengekomen. Ook de partij tussen de Rus Aleksandr Grisjoek en Wang eindigde onbeslist, net als de confrontatie tussen Nepomniatsjtsji en diens landgenoot Kiril Aleksejenko. De Chinees Ding Liren, een van de favorieten, won na twee nederlagen eindelijk een partij. Hij versloeg de Amerikaan Fabiano Caruana.

Carlsen

Vachier-Lagrave, Nepomniatsjtsji en Wang leiden met 2 punten. Caruana en Grisjoek staan op anderhalf punt, terwijl Giri, Aleksejenko en Ding 1 punt pakten uit drie wedstrijden. De beste van de acht grootmeesters mag het aan het einde van dit jaar opnemen tegen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen.

Zaterdag gaat het toernooi verder. Giri neemt het dan op tegen Ding.

home
net-binnen
menu