Op de vlucht geslagen om een olympische medaille

Na een commotievolle week mag het Nederlandse turnen zich vanavond weer eens van zijn mooiste kant laten zien. Evenwichtskunstenares Sanne Wevers (24) vond in anderhalf jaar tijd de balans in haar leven terug in Heerenveen. En demonstreert dat vanavond in olympisch Rio op de balk.

Vluchtelingenwerk Heerenveen zit vanavond hoopvol voor de televisie (19.45 uur). Dan zal blijken of de familie Wevers, een groep turnasielzoekers uit Oldenzaal, baat heeft gehad bij de noodopvang in de Epke Zonderland-sporthal.

Toen de zusjes Sanne en Lieke en hun vader Vincent medio 2014 doodop van alle kommer en kwel dat hen overkwam in Twente in Friesland arriveerden, dachten sommigen dat het gedaan was met het talent van de tweeling. Maar voor de meiden werd snel een krap bemeten appartementje gevonden en papa kon gratis een kamer betrekken in een seniorenflat. Hij is daar nog altijd verreweg de jongste. Maar hij heeft zijn dochters om zich heen, dat is wat telt. Het heeft de familieband alleen maar versterkt.

Mama Gemma bleef achter in oorlogsgebied, met hond Joya. Daar zit ze nog steeds.

Conflict
Het leed, verteld in een notendop: in 2013 raakten Vincent Wevers en het bestuur van Bosan Ton uit Almelo in conflict over de uit te stippelen route naar de top. Let wel, het was de topclub die hijzelf met zijn bevlogen vrouw in 2004 had opgericht. Gemma, met wie hij na hun cios-opleiding in Heerenveen talloze Noord-Friese turnclubs leidde en met wie hij in 1991 de tweeling kreeg, was toen net opgestapt uit datzelfde bestuur. Het was het begin van het einde. Ontslag volgde.

Aanvankelijk mochten hun dochters nog blijven trainen in de Almelose turnhal, maar dat was tot Frank Louter het in Twente voor het zeggen kreeg. Die wilde niets van doen hebben met de Wevers en maakte oorlog. Hij stelde per brief een zaalverbod in waardoor de meiden van de een op andere dag van alle faciliteiten werden beroofd. Louter had in turnland al eerder voor ellende gezorgd. Hij werd ooit beschuldigd van mishandeling van een unieke generatie. Toppers als Verona van der Leur, Renske Endel en Suzanne Harmes stelden zijn hardhandige werkwijze vaak ter discussie.

Terug naar Friesland
Wevers senior deed meermaals een verzoek met Louter in gesprek te geraken, maar dat was aan dovemansoren gericht. De noodtoestand werd uitgeroepen, er werd een vlucht gepland naar Heerenveen. Terug naar Friesland dus, waar de meiden in 1991 in het ziekenhuis van Leeuwarden werden geboren. In 1992 besloot het gezin terug te keren naar het oosten, terug naar de roots van de ouders.

Na hun dramatische vlucht uit Oldenzaal zorgde de Epke Zonderland-hal met al zijn topsportfaciliteiten er voor dat Sanne in 2015 brons won op het EK en zilver op het WK, beide keren op balk. Lieke won goud bij de Europese Spelen in Bakoe. Het leverde Sanne een nominatie voor sportvrouw van het jaar op. En papa de nominatie voor ‘Coach van het Jaar’.

Beiden meiden legden bovendien de basis voor de historische plaatsing van het Oranje-team voor deze 31ste Zomerspelen. In Rio kwalificeerden ze zich vervolgens voor de teamfinale waarin ze zevende werden. En is Sanne vanavond favoriet voor een medaille op balk. Al met al was Nederland als turnnatie nog nooit zo goed als nu in 2016.

Gezinsleven
Papa Wevers: ,,Het heeft al met al een enorme impact op ons gezinsleven gehad. Nog steeds. Ook financieel is het niet makkelijk. Maar er is geen weg terug.’’ Sanne: ,,Almelo was toch onze thuisbasis, daar waar je je hele leven hebt. En dan word je ineens uit dat leven gerukt. Maar op en neer reizen is niet te doen, dus hebben we de rust van Heerenveen opgezocht. Dat bevalt goed.’’

Wat kan Sanne Wevers vanavond? Gerben Wiersma verwacht een verrukkelijk show met Sanne in een glansrol, samen met het Amerikaanse wonderkind Simone Biles. ,,Sanne gaat voor de moeilijkste oefening’’, aldus de Grouster bondscoach. Een oefening, vervolgt Wiersma, met een hoge D-score, zeg maar de moeilijkheidsgraad. ,,Die was in de kwalificatie nog 6.3, in de landenfinale 6.6 en als alles volgens plan verloopt, doet ze in de toestelfinale een oefening van 7.0. Turnen gaat om balans. Maar hoeveel risico durf je te nemen? Als Epke vier jaar geleden die drie vluchtelementen niet had gecombineerd, maar 2 + 1, dan had hij geen goud gewonnen. Sanne gaat vanavond dezelfde risico’s nemen als Epke in 2012.’’

Wiersma heeft ook gezien dat Biles de hele eerste week de show al steelt in Rio. ,,Zij is van de categorie uitzonderlijk. Klein, netjes en stabiel.’’

En na Rio, hoe zit het dan met het turnvluchtelingenkamp in Heerenveen? Gaat dat tegen de vlakte? Voorlopig niet. Volgend jaar is het WK in Montreal. Daar kijken de Wevers nu al naar uit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement