Ook Russin Klisjina mag naar Rio 2016

De internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft de Russische atlete Darja Klisjina toestemming gegeven om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro. Volgens de beoordelingscommissie van de IAAF, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, heeft 25-jarige verspringster voldaan aan alle voorwaarden om dispensatie te krijgen voor de algehele schorsing van de Russische atletiek vanwege de diepgewortelde dopingcultuur.

Joelia Stepanova, die eind vorig jaar het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde, kreeg begin deze maand als eerste atlete uit Rusland groen licht. Daardoor kon ze al afgelopen woensdag tijdens de Europese kampioenschappen in Amsterdam in actie komen op de 800 meter. Ze staakte de strijd vroegtijdig.

De 30-jarige Stepanova heeft nog geen toestemming van het Internationaal Olympisch Comité om mee te doen in Rio. Haar uitzonderlijke geval wordt nog door de ethische commissie van het IOC bekeken en beoordeeld. De kroongetuige in het grote dopingschandaal heeft zelf een aanvraag ingediend om onder neutrale vlag te mogen lopen in Rio.

Voetblessure

Het is maar de vraag of ze kan meedoen in Rio, ook als het IOC instemt. Stepanova verergerde op de EK in Amsterdam haar voetblessure. Uit een scan kwam naar voren dat een peesje is gescheurd. Het herstel vergt enkele weken. De Spelen beginnen op 5 augustus.

Volgens de IAAF zijn 136 aanvragen binnengekomen van Russische atleten die in aanmerking willen komen voor de uitzonderingsmaatregel. Het sporttribunaal CAS buigt zich deze maand over 68 beroepszaken van atleten uit Rusland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement