Onze man in Rio: 'Volleybal tegen gastland wordt een extra 'heet' potje'

Peter van der Meeren doet voor de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden verslag van de Paralympische Spelen vanuit Rio de Janeiro. Dagelijks hebben wij hem aan de lijn om te horen welke wedstrijden hij voor ons gaat volgen.

Liesette Bruinsma gedeeld brons op de 50 meter vrije slag, dat komt niet zo vaak voor.

Nee, en het duurde ook even voor de zekerheid er was. Na de Chinese Guizhi Li, die Liesette met 30,73 van haar wereldrecord (30,83) beroofde, en de Zweedse Maja Reichard (30,76) werd in eerste instantie alleen aan de Oekrainse Maryna Piddubna het brons toegekend. Daarna kwam echter toch ook Liesette in beeld met dezelfde tijd (31,23) en de vermelding dat ze brons had. Liesette kwam hiermee als het ware met de schrik vrij. Meteen na de start zwom ze naar links tegen de lijn en corrigeerde hierna te veel, waardoor ze rechts de lijn aantikte. Bepaald geen vlekkeloze race en daarom was ze toch erg blij met brons. 'Die koestert ze ook en terecht', zei bondscoach Mark Faber. 'Op de 50 kun je je geen foutje veroorloven'. Woensdag in de LC zegt Faber meer over het paralympisch zwemmen en dat kan ik nu al aankondigen als interessant. 

Waar moet Rixt van der Horst vandaag op letten met haar paard, nu het in Rio zo warm is?

Ja, we gaan vandaag naar de paarden. Rixt doet haar dressuurproef als onderdeel van de teamwedstrijd. De volgende dagen doet ze haar twee individuele proeven. Het begint 10 uur, dan is het rond de 27 graden. Volgens mij zijn er speciale douches voor de paarden om ze koel te houden. Die waren er ook op de Spelen van 2008 weet ik nog, toen de paardensport in Hongkong werd gehouden. Ik ben daar toen ook nog even doorheen gelopen. Niet alleen om af te koelen, maar ook om even te ervaren hoe het werkte. Was inderdaad lekker fris.

Wat heb je vandaag op het programma en wie moeten wij volgen?

Rixt van der Horst uit Grou dus en tegelijkertijd beginnen de zitvolleybalsters aan hun derde en laatste poulewedstrijd. Dat wordt een extra 'heet' potje, want ze spelen tegen het gastland. Maar met Hong Zhao aan de knoppen moet het lukken denk ik. Bij winst is de halve finale bereikt. Voorts in de avond (jullie nacht) zwemfinales met Liesette en Olivier van de Voort.

Nog iets anders. Gewichtheffer Mashal Alkhazai uit Saudi-Arabië is vlak voor het begin van de Paralympische Spelen betrapt op doping. Komt dopinggebruik vaak voor bij paralympiërs?

 Het komt voor. Dit was echt een gevalletje ver over de grens, het was 's mans tweede keer en daarom is hij acht jaar uitgesloten. Doet het IPC niet moeilijk over, ze wensen absoluut schone sport. Maar waar de sport vooral mee kampt, is de indeling in klassen. Kan en wordt er altijd eerlijk ingedeeld? Ook hier: lees morgen het verhaal met de zwembondscoach.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws