Ondertussen in Gangneung: Vrijwilligers smakken door de wind pardoes op straat

Het is gaan stormen in Gangneung. We maken wat het weer betreft wat mee. Van het ene uiterste in het andere. Voelde het bij aankomst in Zuid-Korea aan als -20 graden, vandaag liep het kwik op tot plus elf. De harde wind voelde bijna warm aan.

Die wind is wel een dingetje. Zeg maar een ding. Of nog beter, een grote zaak. In de bergen waaide het al dagen hard, maar nu is het ook aan de kust gaan stormen. Het mediadorp is in rep en roer. En eigenlijk heel Gangneung.

Op straat is het oppassen voor grote pylonen die te pas en te pas voorbij waaien. Bij het verlaten van de flat waar mijn appartement in is gevestigd werd ik welkom geheten door een grote rieten mat. Die liggen over de stoffige tuinen heen. Nu niet meer, dus na een aanvaring met de mat werd ik keurig gezandstraald. Zand in de ogen, schoenen, kraag, overal.

In allerijl hebben de honderden vrijwilligers alle paarse doeken aan de hekken die het mediadorp omheinen, weggehaald. Deze windvangers namen complete hekken mee. Kennelijk stormt het niet vaak in Gangneung, anders zou je dergelijke hekken misschien met iets grotere dan de 10 centimeter lange schroeven vastmaken aan het beton.

Ik moest buiten denken aan de storm die laatst over Nederland raasde. Van een vriend kreeg ik een filmpje toegestuurd van een plein in ik geloof Den Bosch. Daar kwamen mensen voorbij waaien.

Ik had een dergelijk filmpje kunnen maken, ware het niet dat ik nog stond bij te komen van de schrik toen een enorm zeil van een tent losraakte en voorbij raasde. Opgelucht dat ik niet was geraakt, keek ik naar vier vrijwilligsters die net naar buiten stappen. De laatste werd gepakt door de wind en smakte tegen de grond. Zo hard waait het dus in Gangneung.

Controlepoortjes liggen om, mediatenten zijn uit angst voor instorten gesloten, acht gewonden zijn er al gevallen en dat zal vast nog oplopen. Alle activiteiten op het olympische plein zijn afgelast en toeschouwers wordt aangeraden binnen te blijven.

Gelukkig ben ik veilig aangekomen op de schaatsbaan. Ben benieuwd wie hier straks de wind mee heeft. Als de schaatsers tenminste deze kant op komen waaien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement