Ondanks polsblessure zilver voor Dumoulin

Tom Dumoulin (25) heeft woensdag bij de individuele tijdrit op de Olympische Spelen van Rio beslag gelegd op het zilver. Het goud was weggelegd voor de Zwitser Fabian Cancellara, die met een tijd van 1.12.15 het snelste was op het 54,5 kilometer lange parcours over glooiend terrein. Drievoudig Tourwinnaar Chris Froome won het brons voor Groot-Brittannië.

Dumoulin moest op het dan weer natte, dan weer droge traject 47 seconden toegeven op de ongenaakbare Zwitser (35), die in Peking (2008) op deze discipline ook al goud won. Cancellara reed de tijdrit met een gemiddelde snelheid van 45,2 kilometer per uur. Dat was een fractie sneller dan de gemiddelde snelheid 44,7 kilometer die de Limburger wegtrapte.

Dumoulin, die normaal uitkomt voor Giant-Alpecin, zag zijn voorbereiding ernstig verstoord door een val in de Tour de France. Hij brak daarbij een spaakbeen bij zijn linkerpols. Hij bouwde zijn tijdrit zorgvuldig op en was met name voorzichtig op de glibberige afdalingen, mede vanwege de gladde verfstrepen die op het midden van de weg waren getrokken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement