Olympisch historicus Ton Bijkerk (86) overleden

In Groningen is donderdag Ton Bijkerk overleden. De inwoner van Fochteloo is 86 jaar geworden.

De in 1931 in Bandoeng (Nederlands-Indië) geboren Anthony Theodoor Bijkerk werkte van 1966 tot in 1990 voor de gemeente Leeuwarden als directeur van de dienst sport en recreatie. Tijdens zijn afscheid werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 1960 begon Ton Bijkerk met het aanleggen van zijn olympische verzameling. Die nam indrukwekkende vormen aan. Bijkerk groeide uit tot de historicus van de Nederlandse olympische sport. Hij schreef enkele boeken met daarin alle namen en prestaties van de Nederlandse olympiërs tussen 1896 en 2016. Hij werd bestuurslid van de internationale sociëteit van olympische historici en was in die hoedanigheid aanwezig bij diverse Olympische Spelen.

In 2001 ontving hij uit handen van IOC-lid Anton Geesink de Olympic Order. Vorig jaar, daags voor de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, werd Bijkerk plotseling zo goed als blind. Daarna nam zijn gezondheid beetje bij beetje af.

Ton Bijkerk was van 1954 tot 2004 getrouwd met May Rustige. Ze kregen twee dochters en een zoon. De afscheidsdienst wordt donderdagmiddag 14 december gehouden in crematorium Schoterhof in Heerenveen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement