Olympisch goud voor Russische handbalsters

Rusland is terug als handbalgrootmacht bij de vrouwen. De ploeg van buldercoach Jevgeni Trefilov won zaterdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het goud. In de finale was de ploeg met 22-19 Frankrijk de baas.

De Russische handbalsters mogen zich met recht olympisch kampioen noemen. Het team won in Rio alle duels, inclusief die tegen Nederland (38-34) in de groepsfase. De vrouwen van Trefilov onttroonden voorts in de halve finale de kampioen van Londen 2012, Noorwegen, met 38-37.

Het is ook de eerste olympische titel van Rusland, dat voorheen vooral domineerde op de wereldkampioenschappen. Onder Trefilov won Rusland vier keer de wereldtitel, de laatste in 2009. Daarna raakte de ploeg in verval. Met als beste voorbeeld de play-off voor het WK van 2013, toen de jonge Nederlandse ploeg van bondscoach Henk Groener Rusland uitschakelde met een verpletterende zege van 33-21 in Rostov.

Frankrijk, dat in Rio Oranje uit de finale hield, keek vrijwel de gehele finale steeds tegen een achterstand aan. Diep in de tweede helft kwam de formatie van de sterspeelsters Allison Pineau en Alexandra Lacrabère op 14-14, maar Rusland nam het initiatief weer snel over en liep uit. Anna Viachireva was topschutter met vijf treffers, Polina Koeznetsova en Darla Dmitrjeva scoorden ieder vier keer. Pineau maakte er vijf voor Frankrijk, evenals Siraba Dembélé.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement