Een van de kroonjuwelen uit de opleiding van Bayern München voetbalt dit seizoen bij SC Heerenveen. Oliver Batista Meier (19) vertelt aan de hand van vijf foto’s over zijn carrière.

Met de historische kennis van Oliver Batista Meier zit het wel goed. ,,Fritz Walter”, klinkt het zonder enige twijfel, als hij de foto van het Duitse voetbalicoon onder ogen krijgt.

Dat is geen verrassing.

Elk seizoen wordt in Duitsland namelijk de Fritz Walter-prijs aan het grootste voetbaltalent uitgereikt. Batista Meier werd in 2018 tweede in die verkiezing, daarmee de enorme potentie onderstrepend die hem in zijn land wordt toebedeeld.

Batista Meier groeide op in Kaiserslautern, was als kind onafscheidelijk met de bal en werd al snel gescout door de plaatselijke FC. Nog altijd is Batista Meier groot supporter van de club. ,,Mijn droom is om daar ooit te voetballen.”

Meteen werd echter duidelijk dat het plafond van Batista Meier hoger lag dan Kaiserslautern. Hij vertrok naar Bayern München. ,,Mijn vader ging met me mee. Na twee seizoenen ging ik op mezelf wonen. Moeilijk was dat niet, hoor. Ik heb me in München altijd op mijn plek gevoeld.”

Wat ontegenzeggelijk hielp: Batista Meier was een toptalent. Hij mocht op zijn vijftiende al eens meetrainen met de selectie van Bayern München. Opeens stond Batista Meier met de stervoetballers die hij van televisie kende op het veld. ,,Het niveau was ongelooflijk hoog. Maar wat me het meest bijbleef is hoe vriendelijk iedereen was. De spelers stelden me op mijn gemak en vroegen naar mijn privésituatie.”

Batista Meier werd een vast gezicht in de Duitse nationale selecties en scoorde aan de lopende band in de jeugdopleiding van Bayern München.

Het kon niet op.

De enkel

Tot die fatale novemberavond in 2018. Het gezicht van Batista Meier betrekt als hij de volgende foto ziet. De Enkel. Het gewricht dat hem zoveel pijn bezorgde.

,,Eigenlijk wil ik er niet meer aan denken”, zegt de aanvallende middenvelder. ,,Ik had nooit blessures, maar brak in een wedstrijd tegen AEK Athene mijn linkerenkel.”

Een lang revalidatietraject volgde. ,,Ik heb me nooit zorgen gemaakt over mijn carrière. Wel wist ik dat het lang zou duren voordat ik weer kon voetballen. Elke dag zag ik de jongens naar het trainingsveld lopen, terwijl ik in de gym aan mijn herstel werkte. Dat waren de moeilijkste momenten.”

De blessure heeft Batista Meier veranderd. Tot zijn enkelbreuk zat werkelijk alles in zijn leven mee; zijn pijlsnelle ontwikkeling als voetballer was niet meer dan logisch. ,,Nu had ik voor het eerst zware tegenslag. Maar uiteindelijk heeft de blessure me ook positieve inzichten gegeven. Ik weet nu dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en haal na mijn blessure nóg meer plezier uit trainingen en wedstrijden dan ik al deed.”

André Jardine

Na een lange stilte wijst Batista Meier op het logo van de Braziliaanse voetbalbond. ,,Dit moet een Braziliaanse coach zijn.”

Pas bij het horen van de naam – André Jardine – gaat er een lampje branden. ,,De bondscoach van Brazilië onder 20”, zegt Batista Meier over de man die hem vorig jaar een uitnodiging verstuurde voor de Braziliaanse beloftenploeg. Bayern München wilde daar echter niet aan meewerken, tot teleurstelling van Batista Meier. ,,Het leek me geweldig om ook een keer het Braziliaanse shirt te mogen dragen.”

Batista Meier heeft een dubbele nationaliteit, als zoon van een Duitse vader en Braziliaanse moeder. ,,Mijn moeder voerde het telefonische gesprek met de bondscoach, omdat ik vrijwel geen Portugees spreek”, vertelt Batista Meier. ,,Het is alweer zeven jaar geleden dat ik voor het laatst in Brazilië ben geweest. Maar ik wil er heel graag weer naartoe. Ik ben een kind van beide culturen: gevoelsmatig ben ik evenveel Duitser als Braziliaan. Ik weet niet of ik als voetballer ooit moet kiezen tussen beide landen. Maar een ding is zeker: dat zal een ongelooflijk moeilijke keuze zijn.”

Hansi Flick

,, Ah, der Hansi! ”, zegt Batista Meier enthousiast. Hij koestert warme gevoelens voor de trainer van Bayern München. ,,Ik had vorig jaar sportief gezien een lastige periode, tot Hansi Flick in november werd aangesteld.”

Hij werd onder Flick overgeheveld naar Bayern München 1, maakte in mei zijn competitiedebuut en zat bovendien bij de selectie die de Champions League won. Batista Meier kreeg geen speeltijd in het miljardenbal. ,,Maar het was die weken alsof ik droomde. Al die topclubs en grote spelers als Messi en Neymar – ik heb het allemaal van dichtbij meegemaakt. Wahnsin .”

,,Ik heb veel aan Hansi Flick te danken”, vervolgt Batista Meier. ,,Hij is fantastisch, als mens én trainer. Continu is hij met jonge spelers bezig. Hij zegt heel duidelijk wat beter moet, maar geeft je tegelijk vertrouwen.”

Batista Meier zou aanvankelijk in de voorbereiding voor zijn kansen gaan bij Bayern München. ,,Maar ik wilde graag verhuurd worden aan een club waar ik veel speeltijd zou krijgen.”

Johnny Jansen

Batista Meier voelt de laatste foto al aankomen. ,,Natuurlijk, mijn huidige trainer”, zegt hij over Johnny Jansen. ,,Ik wilde graag naar de Nederlandse competitie. De eredivisie staat erom bekend dat talenten zich er kunnen ontwikkelen. Na een paar gesprekken met de trainer en clubleiding van Heerenveen was ik er snel uit.”

Hij speelde veel wedstrijden in de eerste seizoenshelft. ,,Wat dat betreft ben ik tevreden. Ik had alleen vaker beslissend voor het elftal willen zijn.”

Met de komst van Siem de Jong krijgt Batista Meier na de winterstop mogelijk een andere positie in het elftal. ,,Ik kan als aanvallende middenvelder uit de voeten, maar heb ook vaak als linksbuiten gespeeld. Het maakt mij niet uit. Die keuze is aan de trainer.”

,,Voetballen bij Bayern München blijft mijn grote doel”, besluit Batista Meier. ,,Maar ik ben heel blij dat ik dit seizoen voor Heerenveen heb gekozen. Van de trainer tot de fysio en van de conditietrainer tot de teammanager – iedereen helpt me een betere voetballer te worden. Ik heb met deze club de juiste stap in mijn carrière gemaakt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct