Na vorige week al Sam Hendriks, legde een zeer tevreden Cambuur dinsdag de transfervrije Tom Boere vast. De zoektocht naar twee spitsen is daarmee voltooid, maar eenvoudig was het volgens technisch manager Foeke Booy niet.

Boere (28) tekent een contract voor twee seizoenen. Hij vergaarde enkele jaren geleden roem door in de eerste divisie in één seizoen 33 goals te scoren voor TOP Oss. Het leverde hem een transfer op naar FC Twente. Daar kwam hij tussen 2017 en 2019 in 63 duels tot 21 treffers. Een avontuur in de Duitse derde Bundesliga volgde: hij speelde er voor KFC Uerdingen, Turkgucu München en SV Meppen. In Duitsland trof hij 13 keer doel in 49 wedstrijden.

,,Het is fijn om terug te keren naar Nederland. Er waren andere opties, maar ik wilde graag met Cambuur de eredivisie in”, sprak een zichtbaar blije Boere dinsdagmiddag bij zijn presentatie. ,,In Duitsland heb ik veel geleerd als speler, net als in de eredivisie met FC Twente. Hopelijk komt die ervaring van pas.”

Meerdere kandidaten

Cambuur richtte de pijlen de afgelopen weken niet enkel op Hendriks en Boere; ze had meerdere kandidaten in het vizier. Wie weet echter dacht dat de speelstijl, de ontwikkeling van Mühren en de promotie ervoor zou zorgen dat velen graag in Leeuwarden wilden spelen, komt bedrogen uit. ,,Sommige jongens wilden helemaal niet, wilren wachten op andere clubs, wilden voor de subtop gaan of hoopten op het buitenland”, vertelt technisch manager Foeke Booy. ,,Bij Sam en Tom was er vanaf het begin al meteen enthousiasme en dat is belangrijk. Dan ga je als club ook niet langer wachten als je ze geschikt vindt. Doorpakken dus. En dat hebben we gedaan.”

Budget

Los van de wil en of een speler past binnen de spelopvatting, speelde een relatief beperkt budget een rol in de zoektocht naar nieuwe spitsen. Hendriks en Boere zijn niet de ‘grote namen’ of gearriveerde spitsen waarop door sommige supporters werd gehoopt. Booy snapt die constatering. ,,Maar we zijn heel erg tevreden met deze beide jongens. Ze passen bij de club en wat we voor ogen hebben. En we hadden en hebben nu eenmaal niet een groot budget. Daar zeuren we niet over, het is ook niet weinig natuurlijk. Alleen merk je wel dat sommige spelers daardoor simpelweg niet haalbaar zijn.”

Doordat de inkomstenstroom aan zijn max zit in het huidige stadion, reiken de bomen zoals bekend in Leeuwarden nu eenmaal niet tot in de hemel. Ter illustratie: een veelgenoemde naam was bijvoorbeeld de door AZ aan KV Mechelen verhuurde Ferdi Druijf. Maar spelers in die categorie verdienen al snel rond de half miljoen euro. Door een spelersbudget voor de voltallige selectie van iets boven de 3 miljoen euro (met RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles een van de drie laagste in de eredivisie) is Cambuur dan op voorhand al nagenoeg kansloos.

Concurrentie

Interessant wordt hoe dan ook de concurrentiestrijd voorin. Waar Hendriks de spelers en het systeem al kent doordat hij eerder op huurbasis in Leeuwarden vertoefde, is dat voor Boere nieuw. Maar hij heeft dan weer als voordeel de recente eredivisie-ervaring. Hij zag op tv Cambuur vorig seizoen vaak spelen en het sprak hem aan. Lof is er voor zijn voorganger Mühren: ,,Ontzettend knap hoe hij speelde, hoeveel goals hij heeft gemaakt. Dat zie je niet vaak.”

Meer versterkingen, exit Pouwels

De jacht op meer nieuwe spelers gaat door. Booy: ,,Er moet voorin op de flanken nog wat bij en ook vooral aan de linkerkant van de defensie.” Cambuur was overigens dicht bij het strikken van Caner Cavlan, maar die besloot in te gaan op een aanbod vanuit Turkije.

Ondertussen is een vertrek van Maarten Pouwels aanstaande. Cambuur heeft met een club uit de eerste divisie (naam niet bekend) een akkoord over verkoop. Het wachten is nu op een overeenkomst tussen Pouwels en die club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct