Een oplossing voor de problemen met de zonnepanelen op ijsstadion Thialf lijkt in zicht. Wel moeten alle panelen tijdelijk van het dak, een monsterklus. Een nieuwe ijshockeyhal, naast de grote 400-meterhal, is van de baan.

Een speciale afdekkende coating tussen het dak van Thialf en de zonnepanelen is volgens experts en verzekeraars de oplossing voor de problemen. De panelen moesten eind mei worden uitgezet om de verzekering voor het gebouw te behouden. Verzekeraars zegden de brandverzekering op vanwege ‘de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij Thialf gebruikte materialen van dakisolatie’. Het isolatiemateriaal op het dak is brandbaar, geen verzekeraar heeft daar trek in.

Op dit moment zijn experts en verzekeraars bezig met een proef om uit te vinden of het aanbrengen van een coating voldoende is om de zonnepanelen op het dak te behouden. Is dit de oplossing, dan moeten alle 5000 exemplaren tijdelijk van het dak af om de coating aan te brengen. De panelen worden vervolgens op de nieuwe brandwerende beschermingslaag teruggelegd.

De gemeenteraad van Heerenveen is vorige week in beslotenheid bijgepraat over het herstelplan voor het ijsstadion. Tijdens deze vergadering kregen raadsleden te horen dat de proef met de coating als hoopvol wordt beschouwd. ,,Het eindrapport is nog niet klaar, maar het is niet onmogelijk’’, zegt ook sportwethouder Jelle Zoetendal. ,,In theorie dan. Dit wordt nog verder getest, ergens de komende weken, in een laboratorium.’’

Haast is geboden. Voor 1 februari 2021 moet Thialf de problemen hebben opgelost, anders is de ijstempel niet langer verzekerd. Een eerdere deadline van verzekeraars (1 oktober) werd opgerekt. Een onderzoek van risico-inspectiekantoor Burghgraef van Tiel en Partners in Rotterdam is zo goed als klaar. De provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen, de aandeelhouders van Thialf, stellen het rapport nog deze maand vast. In januari wordt hierover meer bekend.

'De tijd begint nu wel te dringen'

Directeur Marc Winters van Thialf wil nog niets zeggen over de oplossingen die door het risico-inspectiekantoor zijn aangedragen. Hij verwijst naar de provincie. Gedeputeerde Sander de Rouwe loopt niet vooruit op de conclusies uit het rapport. Hij zegt dat de optie met de coating ,,een van de opties is die nu voorligt. We lopen diverse oplossingen na.’’ De Rouwe ziet de deadline dichterbij komen. ,,De tijd begint nu wel te dringen.’’

Niet alleen moet er een beslissing vallen over de panelen, de te kiezen ingreep moet ook voor 1 februari worden uitgevoerd. De zonnepanelen staan al maanden uit. Thialf is hierdoor tonnen meer kwijt aan het inkopen van energie. Ook is de nieuwe verzekeringspolis een stuk duurder. De provincie subsidieerde in 2016 de aanleg van de panelen met 625.000 euro. Thialf werd voor 50 miljoen euro verbouwd.

Het rapport moet ook helderheid verschaffen over de oorzaak van de problemen met de panelen. Onzorgvuldigheden en gebruik van verkeerd materiaal tijdens de installatie worden vooralsnog als voornaamste redenen gezien door Thialf en de aandeelhouders. Er lopen nu gesprekken met de aannemers. Ook over de financiële consequenties en wie aansprakelijk moet worden gesteld, is nog niets duidelijk.

Nieuwste plannen

Renovatie van de ijshockeyhal van Thialf kost 2 tot 3,4 miljoen euro, afhankelijk van de uitvoering. Van nieuwbouw is geen sprake meer, blijkt uit de nieuwste plannen.

Het ijsstadion bestaat uit twee hallen: de grote met de 400-meterbaan voor (top-)schaatsers en de kleine van ijshockeyclub Flyers. Al langere tijd zijn er plannen om de verantwoordelijkheid voor de grote hal richting de provincie te schuiven en die voor de kleine hal richting de gemeente.

Niet heel raar, vindt de Heerenveense sportwethouder Jelle Zoetendal. De ijshockeyhal is er voor de breedtesport; een gemeentelijke taak. ,,Het past wel als gemeente om die verantwoordelijkheid te nemen’’, zegt hij. ,,En dan de verantwoordelijkheid voor de 400-meterbaan af te bouwen. Het is een papieren oplossing, want bijvoorbeeld de ijsmachines blijf je beide gebruiken. Maar financieel knip je die twee wat los.’’

Probleem is de toestand waarin de ijshockeyhal verkeert. Die is niet best. Twee jaar geleden ging de hal zelfs een paar maanden dicht. De dakconstructie moest per direct worden aangepakt. Momenteel staat een nieuwe vloer bovenaan de lijst met uit te voeren ingrepen. Er werd wel gedacht aan een hele nieuwe ijshockeyhal – al dan niet met een extra baan erbij – maar dat plan is van tafel.

,,Van nieuwbouw is geen sprake meer en een baan erbij lukt niet’’, vertelt Zoetendal. ,,Dat is financieel niet haalbaar. Het is niet exploitabel te maken.’’ Met een hal waarin bijvoorbeeld ook evenementen worden georganiseerd, wegen de opbrengsten niet op tegen de kosten.

Hele mooie stap

De boel weer bij de tijd brengen is al een hele mooie stap, zegt de wethouder. ,,De plannen draaien nu om renovatie.’’ Het is zelfs de vraag of dáár geld voor is. Als gevolg van een financiële blunder, die afgelopen zomer aan het licht kwam, heeft Heerenveen jaarlijks 2 miljoen euro minder te besteden dan gedacht. De gemeenteraad zal nieuwe plannen daarom kritisch bestuderen.

Voor een renovatie van de ijshockeyhal liggen drie varianten op tafel: een ‘goedkope’ ingreep van zo’n 2 miljoen euro en twee duurdere ingrepen van 3 en 3,4 miljoen euro, blijkt uit een tussenstand over Thialf die de Heerenveense gemeenteraadsleden onlangs te zien kregen tijdens een geheime bijpraatsessie. Alle varianten zijn inclusief nieuwe betonvloer (623.000 euro), boarding (197.000 euro) en verlichting (141.000) en een nieuw ventilatiesysteem (286.000 euro), zo staat in de nieuwste plannen.

In het duurdere renovatieplan zit ook een uitbouw aan de oostkant van de hal, onder de tribune. Hierin moet een kantine komen en is ruimte voor kantoren. Dit ‘pakket’ kost 1 miljoen euro extra, oftewel 3 miljoen euro in totaal. Voor nog eens 400.000 euro meer, opgeteld dus 3,4 miljoen euro, worden bovendien een laserinstallatie voor shows, grote schermen, sfeerverlichting en kussens voor shorttrackwedstrijden meegeleverd.

Eigen inkomsten

Een eigen kantine is erg belangrijk voor de Flyers, zegt voorzitter Henk Hoekstra. Nu wordt de horeca nog uitbesteed aan een cateraar, via Thialf. Naast de kaartverkoop zijn er dus weinig inkomsten voor de Flyers. ,,Wy ha gjin kânsen om mear jild te fertsjinjen.’’ Wethouder Zoetendal wijst hier ook op. ,,Eigen inkomsten zijn nu een probleem.’’

Hoekstra kent de drie verschillende kostenplaatjes van de renovatie niet. ,,Dan witsto mear as ik. Dy bedragen binne nij foar my.’’ Dat nieuwbouw van tafel is, is geen verrassing voor hem. ,,Wy hoege ek gjin gouden hal, seker net yn dizze tiid. Wol gewoan in nette hal mei in nette eksploitaasje.’’

De voorzitter is voorstander van een ontkoppeling (op papier) van de ijshockeyhal en de grote hal. Op deze manier kunnen de Flyers zelf geld gaan verdienen. Niet alleen met een kantine met eigen vrijwilligers, ook met bijvoorbeeld de naam van een sponsor op de gevel van de hal. ,,Dat kin ek sa’n eigen ynkomsteboarne wêze.’’ Een ander idee: af en toe een groot evenement in de hal. Bijvoorbeeld het WK ijshockey voor de jeugd, shorttrackwedstrijden of een zomers evenement in mei of juni, zoals een festivalletje.

Doorgaans krijgen de Flyers hun investeringen niet cadeau. Pas toen de dakconstructie een gevaar werd, is deze aangepakt. De vloer heeft onlangs een reparatie ondergaan, maar kan nog steeds niet heel lang mee. De boarding is 25 jaar oud. En de netten achter de goals die het publiek moeten beschermen tegen rondvliegende pucks, zijn pas kortgeleden vervangen. Ze hingen er al sinds 1967 en zaten vol gaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Thialf
IJshockey
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct