Nicolas Alejandro (25) tijdens de winterse training van SWZ Sneek, duel met Gerben Visser. Foto: Henk Jan Dijks

Nicolas Alejandro: weer een Spaanse aanwinst voor SWZ Sneek

Nicolas Alejandro (25) tijdens de winterse training van SWZ Sneek, duel met Gerben Visser. Foto: Henk Jan Dijks

In navolging van Ramon Giro Batalla tovert hoofdklasser SWZ Boso Sneek met de 19-jarige Nicolas Alejandro wederom een Spaans konijn uit de hoge hoed.

Voorafgaand aan de komst van Ramon Giro Batalla, halverwege 2010-2011, vocht SWZ Sneek tegen degradatie. In de tweede seizoenshelft speelde de ploeg zich naar de elfde plek, een jaar later werd het zelfs kampioen van de hoofdklasse.

Met deze gegevens in het achterhoofd, schept dat verwachtingen nu er een nieuwe Spanjaard aan de Molenkrite is neergestreken. De technische staf probeert de verwachtingen rondom Nicolas Alejandro echter te temperen.

'Hij is enorm leergierig'

Net als Batalla is Alejandro een rechtsbuiten. ,,Maar hij heeft nog maar vier trainingen meegedaan en twee oefenduels gespeeld”, vertelt SWZ-hoofdtrainer Germ de Jong. ,,Om hem echt goed te kunnen beoordelen hebben we meer tijd nodig. Het is een snelle, technische speler die een man kan passeren en een goal kan maken. We willen hem geen druk opleggen.”

Sinds afgelopen zomer is Alejandro, die ook een Guatemalteeks paspoort bezit, in Nederland. Martin van Klaveren, teammanager van SWZ, had in december contact met de begeleider van Alejandro.

,,Via Nederland willen spelers in beeld komen van een betaald voetbalorganisatie”, aldus Van Klaveren. ,,Maar daar is Nicolas nog niet aan toe. Hij is enorm leergierig en blijft in ieder geval tot het eind van het seizoen. Dan kijken we verder. Wellicht gaat hij weer terug naar Spanje, of hij blijft bij ons.”

Doorstuderen in Leeuwarden

De voormalig jeugdspeler van Primera Division-club Levante liep nog even stage bij Jupiler League-club Telstar. Van Klaveren: ,,Daar deed hij het wel knap, maar zijn begeleider en de club kwamen er niet uit. Vervolgens hield hij zijn conditie op peil terwijl hij bij vrienden in Nijmegen woonde. Hij wil zijn studie in Leeuwarden oppakken. Zo kwam hij in Friesland. Toen werd ik door zijn begeleider op hem gewezen.”

Door het tussentijdse vertrek van Kadir Ursta en Jesse Lee Staalsmid was Sneek op zoek naar een nieuwe rechtsbuiten. Door de goede ervaringen met Batalla, durfde Sneek deze buitenlander te strikken. Van Klaveren: ,,Ik ben vrij enthousiast.”

Alejandro woont inmiddels in Sneek en is met hulp van de club op zoek naar een baantje. Het is belangrijk dat hij zich snel thuis voelt, stelt Van Klaveren. ,,Hij geeft alles. Dan zit je bij de spelers hier snel op dezelfde lijn. Dat is een compliment, de jongens vangen hem uitstekend op. Je ziet vaak op dit niveau dat mensen voor zichzelf spelen. Maar het is hier echt een collectief.”

Weg omhoog vinden

Veel concurrentie voor de handtekening van Alejandro was er niet, merkte de teammanager. ,,Dat komt ook omdat ONS bijvoorbeeld genoeg bezetting heeft op rechtsbuiten. Dan is het zinloos om er iemand bij te halen. Dat hadden wij ook niet gedaan als de nood niet hoog was.”

Met Alejandro in de gelederen wil de huidige nummer veertien van de zondaghoofdklasse A de weg omhoog inslaan. ,,Er is met spelers als Age Hains Boersma, Freerk de Jong en Thijs Goes een generatie gestopt. Zij spelen nu voor SWZ zaterdagmiddag, in de vijfde klasse. Maar met de huidige ploeg gaan we nog genoeg punten pakken. Daar ben ik tweehonderd procent van overtuigd”, besluit van Klaveren.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct