Nageeye zesde op halve marathon

Abdi Nageeye heeft zich zondag bij de EK atletiek in Amsterdam niet in de strijd om de medailles kunnen mengen op de halve marathon. De Nederlandse atleet van Somalische afkomst, die volgende maand de olympisch marathon in Rio loopt, eindigde wel op een keurige zesde plaats in 1.03.43.

De Zwitser Tadesse Abraham won het goud in deze eerste editie van de Europese titelstrijd op de 21,1 kilometer in 1.02.03. De Europese bond koos voor de halve marathon omdat de hele in Rio er te dicht op zit. De Turk Kaan Kigen Özbilen pakte het zilver in 1.02.27 en de Italiaan Daniele Meucci, die twee jaar geleden Europees kampioen op de marathon werd, behaalde nu het brons in 1.02.38.

Er was lichte consternatie in de laatste kilometer, toen Abraham de begeleidende motoren bleef volgen. Maar die moesten juist het parcours af. De Zwitser, geboren in Eritrea, had zijn fout op tijd in de gaten en kon met de Zwitserse vlag om zich heen met zegegebaren over de finish lopen.

Butter

Michel Butter was de tweede Nederlander op de 27e plaats in 1.05.24. Dat was een tegenvallende uitslag. De Castricummer had zijn zinnen gezet op de top tien om daarmee aan te tonen dat hij alsnog mag lopen in de marathon in Rio. Butter miste vorig jaar in Amsterdam de limiet op luttele seconden en was een zogeheten bespreekgeval, maar hij kan de Spelen nu uit zijn hoofd zetten.

Tom Wiggers was de derde Nederlander op de 36e plaats in 1.06.29. De Haarlemmer kwam vlak na de start ten val, maar richtte zich op en liep verder. Oranje eindigde door de klasseringen van de drie beste Nederlanders als zesde in het teamklassement. Spanje won daarin het goud.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement