Na 125 jaar wordt ontdekt: Fries oprichter van voetbalclub Willem II

FOTO ANP

Een bijzonder bericht uit de voetballerij. Na 125 jaar is ontdekt dat het Tilburgse Willem II is opgericht door Marten Evert van Kuiken, wiens wortels lagen in Nes (Dongeradeel).

De ontdekking is ‘na diepgravend onderzoek’ gedaan door de makers van het jubileumboek Tricolores, 125 jaar Willem II, dat over drie maanden verschijnt. ‘Willem II herschrijft zijn eigen geschiedenis op een fundamenteel punt’. Clubdirecteur Martin van Geel reageerde verrast. ,,Het is een bijzondere vondst.’’

Naam oprichter in brief

Tot voor kort werd aangenomen dat de Tilburgse club – landskampioen in 1916, 1952 en 1955 en tweevoudig bekerwinnaar – in augustus 1896 werd opgericht door Gerard de Ruiter. Maar de auteurs van het jubileumboek hebben in het archief van de Tilburgsche Courant een ingezonden brief van De Ruiter gevonden. Deze is drie maanden na de oprichting van de club gepubliceerd.

De Ruiter geeft hierin aan dat hij bij aankomst in Tilburg hoorde dat er een voetbalclub bestond. ‘Als oud-voetballer verheugde het mij zeer zulks te vernemen. Ik liet mij dan ook spoedig als lid inschrijven’.

De Ruiter beschrijft later het ontstaan van Tilburgia, zoals Willem II in de beginjaren heette. Hij noemt de naam van de oprichter: de op dat moment 19-jarige Marten Evert van Kuiken. Hij was de zoon van Johannes Martens van Kuiken, afkomstig uit Nes (Dongeradeel). Hij was onder andere jarenlang uitbater van het paviljoen in het Amsterdamse Vondelpark.

Boek Nynke van Hichtum

Over Johannes Martens van Kuiken schreef dorpsgenote Nynke van Hichtum (alias Sjoukje de Boer, bekend van Afke’s tiental ) deels haar boek Schimmels voor de koets . Hoe Marten Evert in Tilburg belandde, wordt verder onderzocht.

Dat een Fries de roemrijke Brabantse club heeft opgericht, daar kunnen de betrokkenen wel mee leven. ‘Ere wie ere toekomt’, aldus de auteurs van het jubileumboek. Directeur Van Geel: ,,Ik heb het levensverhaal van Van Kuiken vernomen. Het blijkt een man van statuur te zijn. Dat past wel bij Willem II.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport