NOC*NSF: we laten het nu achter ons

Sportkoepel NOC*NSF heeft in Rio de Janeiro kort gereageerd op de uitspraak van de rechter in Arnhem. Die wees vrijdag het verzoek van turner Yuri van Gelder af terug te mogen keren in de olympische ploeg in Rio.

,,Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen'', luidde de korte schriftelijke reactie van NOC*NSF.

Van Gelder had geprobeerd via een kort geding alsnog deelname aan de ringenfinale af te dwingen bij de Olympische Spelen in Rio. Hij was maandag door de teamleiding van de olympische ploeg naar huis gestuurd omdat hij door een nachtje te gaan stappen de normen en waarden van het team had geschonden. Na terugkomst in Nederland stapte Van Gelder naar de rechter. Die oordeelde vrijdag dat de uitsluiting te billijken is.

Soap

Chef de mission Maurits Hendriks werd telefonisch op de hoogte gebracht van het vonnis, terwijl hij net de roeisters Maaike Head en Ilse Paulis het goud in de lichte dubbeltwee had zien veroveren. Een reactie op het oordeel van de rechter wilde hij niet geven. ,,Je weet dat ik twee weken niet met de pers praat. Dat was in Londen zo en ook in Sotsji. Het gaat hier om de sport. Mijn lippen blijven gesloten'', aldus Hendriks.

Tenzij Van Gelder nog in beroep gaat, komt daarmee een einde aan een soap die maandag begon met het persbericht dat Van Gelder onder meer wegens overmatig alcoholgebruik uit de ploeg was gezet. Het leidde tot onrust rond de Nederlandse equipe. Sporters werd om een oordeel gevraagd, turners betreurden het dat hun prestaties ondersneeuwden bij de heisa rond hun vertrokken teamgenoot. De betrokkenen, met name coach Bram van Bokhoven en technisch directeur Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU, zwegen zoals aangekondigd was. Tot Van Bokhoven, naar eigen zeggen op verzoek van NOC*NSF, vrijdag in De Telegraaf plots de stilte verbrak. Het leek verdacht veel op een poging de rechter in Arnhem te beïnvloeden. Van Bokhoven was klaar met zijn pupil, zo veel werd wel duidelijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement