Antoinette de Jong (vooraan) in voorbereiding op het eerste Nederlandse kampioenschap voor clubs. FOTO NEEKE SMIT

NK voor clubs: voor Sven Kramer barst het nieuwe schaatsseizoen zaterdag los

Antoinette de Jong (vooraan) in voorbereiding op het eerste Nederlandse kampioenschap voor clubs. FOTO NEEKE SMIT

Eerder dan anders begint het nieuwe schaatsseizoen zaterdagmiddag al in Thialf. Voor het eerst wordt er een NK voor clubs gehouden. Sven Kramer dus in actie namens HCH, Jan Smeekens namens de DIJC, de Deventer IJsclub.

Het olympische jaar zit erop, de nieuwe cyclus staat op punt van beginnen. De schaatsers richten vanaf nu hun vizier op Peking, waar in 2022 de 24ste Winterspelen worden georganiseerd.

,,Daar”, verwacht Sicco Janmaat, een van de trainers van schaatsicoon Sven Kramer, ,,zullen we als Nederland nog voldoende toppers aan de start hebben staan. Maar hoe staan we er over acht jaar voor? Of over twaalf jaar? Kan Nederland dan nog steeds zo genieten, zoals we in Sotsji 2014 en dit jaar in Pyeongchang hebben gedaan?”

Nederlandse jeugd sport steeds minder

Janmaat bediscussieerde dit vraagstuk de afgelopen maanden vaak met zijn hoofdtrainer Jac Orie, de kampioenenkweker van Lotto-Jumbo. Nederlandse jeugd gaat minder massaal naar de ijsbaan dan de clubs ooit gewend waren. De spoeling wordt daardoor dunner, merken de trainers.

,,Het is een maatschappelijk probleem”, aldus Janmaat. ,,Kinderen sporten minder. Wat kunnen wij hieraan doen, vroegen Jac en ik ons af. Hoe kunnen wij iets terugdoen, hoe kunnen wij een en ander stimuleren? In principe weinig, wij maken kampioenen, wij leiden niet op. Maar toch willen we onze bijdragen leveren.”

Daarom bedacht Janmaat het NK clubs, een officieus Nederlands kampioenschap, waarin clubs het tegen elkaar opnemen. Dat titelgevecht in Thialf staat morgen voor het eerst op schaatskalender.

'We gaan zien hoeveel clubliefde er bestaat'

Sven Kramer dus niet in de baan namens Lotto-Jumbo of Nederland, maar als lid van HCH, de Hardrijders Club Heerenveen. Kramer dus in een team met junioren en neosenioren, die hem alleen maar van televisie of uit de krant kennen. Of vanaf de tribune. In elk geval van een waardige afstand.

,,In Thialf gaan top- en breedtesport dus hand in hand”, licht de initiator toe. ,,Volgens mij vindt iedereen het leuk om een keer met of tegen Sven Kramer te rijden. Of tegen Antoinette de Jong en Ireen Wüst. Wij willen hier een jaarlijks evenement van maken, om de jeugd te stimuleren meer te gaan schaatsen.''

'Eerste NK clubs moet nieuwe officiële opening schaatsseizoen in Thialf worden'

,,En schaatsen begint bij een club. Sven en Antoinette zijn nog steeds lid van HCH, maar dat weet eigenlijk niemand. We gaan dit weekeinde dus zien hoeveel clubliefde er eigenlijk bestaat.”

Thialf omarmde dit idee met enthousiasme, meldt Janmaat. ,,En de KNSB ook. Ik heb geen geld om zoiets te organiseren, maar met een goed idee is het gelukt een toernooi uit de grond te stampen dat nul euro heeft gekost. Ik ben blij dat Jan Zwier namens Thialf zei: wij stellen de ijsbaan hiervoor beschikbaar.”

Veertien ploegen aan de start

Zaterdagochtend is de eerste start om half twaalf, het toernooi duurt tot het einde van de middag. Veertien teams nemen het tegen elkaar op. Een team bestaat uit zeven mannen en zeven vrouwen (junioren en senioren).

Namens Friesland hadden drie verenigingen zich geplaatst voor dit NK, maar de IJsster uit Sneek heeft op het laatste moment moeten afzeggen.

Janmaat: ,,Het gewest Friesland is op trainingskamp en de IJsster kreeg daardoor de selectie niet rond. Dat willen ze volgend jaar beter plannen, is tegen ons gezegd. Jammer, want een topper als Yvonne Nauta had namens de IJsster graag mee willen doen aan dit NK.”

HCH doet dus wel mee, met Kramer en De Jong als boegbeelden. Jesper Hospes, het derde prominente lid van de Heerenveense schaatsclub, moest ook afzeggen omdat hij met het gewest mee is op trainingskamp.

Nieuwe start van het seizoen

De IJsleeuwen uit Leeuwarden staat wel aan de start. Niek Deelstra is het gezicht van deze club. Een van de trainers van De IJsleeuwen is voormalig sprinttopper Jakko Jan Leeuwangh.

DIJC, de Deventer IJsclub, is net als HCH een van de titelfavorieten omdat het de olympiërs Jan Smeekens en Lotte van Beek opstelt. Dat geldt ook voor de Lekstreek, met allroundwereldkampioen Patrick Roest en topsprinter Hein Otterspeer in de gelederen.

Ireen Wüst doet mee namens ijsclub Tilburg, Marcel Bosker en Chris Huizinga namens Groningen. De langste afstand die zaterdag wordt verreden is de 3000 meter bij de mannen.

,,Wat ons betreft wordt dit de nieuwe start van het schaatsseizoen”, aldus Janmaat. ,,Vroeger had je de IJsselcup, dit Nederlands kampioenschap voor clubs is nu nog een officieus NK. Maar als het een succes blijkt, kan het wellicht een officiële Nederlandse titel worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct