Antoinette de Jong praat op het middenterrein geanimeerd met vlogster Noor. FOTO LC

NK voor clubs: seizoensouverture op het ijs met kans op duel met topper

Antoinette de Jong praat op het middenterrein geanimeerd met vlogster Noor. FOTO LC

Langebaanschaatsen is een individuele sport. Behalve bij het NK voor clubs, dan telt clubliefde. Voor de een is het een trainingswedstrijd, voor de ander een unieke kans om tegen een idool uit te komen.

Op een bankje op het middenterrein ontdoet Antoinette de Jong zich van haar schaatsen. De eerste wedstrijd van het seizoen zit erop. Voor de Hardrijders Club Heerenveen (HCH) heeft ze de snelste 1000 meter van de dag geschaatst. ,,Ik wol it seizoen altyd graach mei in 1000 meter begjinne”, zegt ze.

Er is dit weekeinde een Nederlandse titel te verdienen op het ijs van Thialf. Daar is het De Jong niet meteen om te doen. ,,Dit is foar ús in lúkse trainingswedstryd’’, zegt ze eerlijk. ,,Oare jierren begûnst mei in saaie wedstryd, no hast dizze leuke wedstryd.” Doordat er veertien clubs meedoen, zit er best wat publiek op de tribunes.

'Oare jierren begûnst mei in saaie wedstryd, no hast dizze leuke wedstryd'

Op het NK Clubs strijden sinds vorig jaar de beste clubs van de seizoensranglijst tegen elkaar om de Nederlandse titel. Of de besten? Niet alle clubs slagen erin om zo vroeg in het seizoen genoeg schaatsers te vinden. Voor de veertien afstanden die de junioren en senioren rijden zijn evenveel schaatsers nodig. Zeven vrouwen, zeven mannen. Iedereen rijdt een afstand.

Naast HCH zijn ook de Friese clubs STD Sint Nicolaasga, de IJsster uit Sneek en de Leeuwarder IJsleeuwen geplaatst. Die drie verenigingen zijn echter niet op het ijs van Thialf. ,,De clubs krijgen het niet voor elkaar om een team samen te stellen”, weet organisator Sicco Janmaat. ,,Jammer.”

Aanwezigheid toppers als inspiratiebron

Op het bankje op het middenterrein heeft Antoinette de Jong inmiddels gezelschap gekregen van Noor. Zij is vlogger van de Bredase schaatsvereniging De Striene. Ze is nog te jong om zelf mee te doen, maar grijpt de mogelijkheid om met toppers als De Jong te praten met beide handen aan.

Het is een van de redenen waarom De Jong meedoet. Ze weet dat het haar clubleden die (nog) niet aan de wereldtop staan extra motivatie geeft. Haar aanwezigheid dient als inspiratiebron. Ze merkt het ook als ze bijvoorbeeld een prijs komt uitreiken bij haar club. ,,As ik oait stopje, is it moai dat der in nije generaasje stiet.” Haar coach Jac Orie knikt. ,,Voor veel clubleden is het heel leuk om tegen je idool te rijden of op hetzelfde bankje te zitten.” 

Op de baan schaatst Jolanda Voskamp voorbij, een frequente deelneemster aan het WK voor veteranen. ,,Die had ook tegen Ireen Wüst kunnen loten”, weet Orie. Die eer valt nu te beurt aan Line Miedema van STC Koggeland. ,,Wel spannend”, zegt ze. Maar een idool? Nee dat niet. ,,Dat heb ik niet zo snel. Maar dit is heel leuk om te doen aan het begin van het seizoen.”

Persoonlijk record vieren bij McDonalds

Antoinette de Jong is een van de ambassadeurs van het NK clubs. Maar de clubliefde is bij haar wel wat verwaterd, zegt ze eerlijk. ,,Ik ryd der al jierren net mear.” Ze koestert wel de herinneringen aan die tijd. Ze begon per slot van rekening met schaatsen bij HCH. 

De gezamenlijke trainingskampen naar Inzell zijn onvergetelijk. En als ze vroeger een persoonlijk record reed, ging ze met haar ouders naar de McDonalds om het te vieren. ,,Nu niet meer natuurlijk’’, zegt ze tegen Noor. ,,Maar als jij een persoonlijk record schaatst, mag je van mij naar de Mac.”

HCH is op basis van de ranglijst voorafgaand aan het NK topfavoriet. Maar die rol kan de Heerenveense club geen moment waarmaken. Niet geheel onlogisch, vindt voorzitter en ploegleider Alfred Stel. ,,De commerciële ploegen zijn bijna allemaal op trainingskamp.”

'Sven hat noch in wykje nedich'

Hij somt een indrukwekkend lijstje schaatsers op. Sven Kramer, Jesper Hospes, Janine Smit, Michelle de Jong, Anice Das, allemaal leden van HCH die er niet zijn. ,,Als alle besten meedoen, zouden we hier moeten winnen”, weet Stel. Niet Kramer, maar Johannes de Groot rijdt deze keer de 3 kilometer. ,,Sven hat noch in wykje nedich”, weet De Jong.

De 42-jarige De Groot is meervoudig wereldkampioen bij de masters, maar van een ander niveau dan Kramer. ,,De jongerein kin him mjitte mei de toppers, dat is wol ynspirjearend”, zegt De Groot. Ook voor hem is het mooi om toppers als De Jong, Wüst, Patrick Roest en Chris Huizinga te zien schaatsen. ,,Sjochst dy goeie riders net elke dei. Troch nei se te sjen, kin ik wer in protte leare.”

Winnen doet De Groot niet. Zijn HCH wordt vijfde. Titelverdediger De Lekstreek heeft met Patrick Roest en Hein Otterspeer wel twee toppers in het midden. Maar door een val en een diskwalificatie slaagt die club er niet in om weer te winnen. Die eer gaat naar de Alkmaarse IJsclub. ,,Dat geeft niks”, zegt Alfred Stel. ,,Iedereen doet zijn best.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct