Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Mysterieuze donateurs helpen 'die gekke Hollander' Gerard Bos naar Amerika voor de ijshockeyfinale

Het werd hem dinsdag echt verteld: +1610 dollar, wordt er op zeer korte termijn bijgeschreven op de rekening van Gerard Bos, door Amerikaanse ijshockeyfans omschreven als ,,die gekke Hollander’’.

Dat betekent dat de Leeuwarder zaterdag het vliegtuig pakt naar St. Louis, een bescheiden stad in de staat Missouri, thuisbasis van de Blues. St. Louis Blues is deze week finalist in de beroemdste ijshockeyfinale ter wereld, die om de Stanley Cup.

Voor Bos – als freelance-sportverslaggever verbonden aan de Leeuwarder Courant – werd een spontane crowdfunding gestart om deze finale bij te kunnen wonen. Want hij had niet gerekend op het succes van de Blues die de Stanley Cup nog nooit wonnen en bijna vijftig jaar geleden voor het laatst in de finale stonden. Hij had daarom ook niet gespaard voor de prijzige overtocht, zijn recente verhuizing in de stad was bovendien al duur genoeg.

Super Nintendo NHL'94

Waarom Bos fan is van St. Louis Blues, een sportploeg die wereldwijd amper tot de verbeelding spreekt? ,,Die fascinatie begon met het computerspel Super Nintendo NHL’94. Ik vond het embleem met die muzieknoot door het logo schitterend. En in 2009 belandde ik na een busreis vanuit New York in St. Louis.’’ Hij zag de Blues toen voor het eerst met eigen ogen spelen. Het wakkerde de liefde alleen maar aan. Hij maakte vervolgens door de jaren heen online vele vrienden in St. Louis en wordt geliefkoosd als ‘die gekke Nederlandse ijshockeyfan’.

'Het is bizar wat er allemaal gebeurt'

De finale (over maximaal zeven wedstrijden; de eerste die er vier wint, is kampioen) is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen (Nederlandse tijd 2.00 uur). Tegenstander Boston Bruins won met 4-2, morgennacht is het tweede duel. Bos bekeek de ouverture op zijn mobiele telefoon. ,,Ik heb nog geen televisie in mijn nieuwe huis en mijn iPad lag nog in m’n oude huis.’’

Als Bos in St. Louis aankomt, is hij ruim op tijd voor het vierde duel (maandag). ,,Ik heb al van diverse mensen hotelpunten aangeboden gekregen, een soort van airmiles, waardoor ik ook verzekerd ben van een slaapplek. Het is bizar wat er allemaal gebeurt. En wat het allemaal losmaakt bij mensen. Prachtig dit.’’

Hoe lang hij blijft, wist Bos dinsdag nog niet. ,,Stel dat de finale zeven wedstrijden duurt en de Blues winnen, dan wil ik die parade door de stad natuurlijk ook meemaken. Zoiets gebeurt misschien maar een keer in je leven. Daarom mag ik dit niet missen. Kaartjes? Heb ik niet, maar ga in de stad kijken.’’

Mysterie

Blijft nog een vraag over: kent Bos zijn geldschieters? ,,Het is een groot mysterie. Ik ben gebeld door de St. Louis Post-Dispatch, de LC van St. Louis zeg maar. Ik had een ruime donatie van ene Hall Plante. Die krant heeft uitgezocht dat die naam een combinatie is van twee keepers uit de jaren 60: Glenn Hall en Jacques Plante. Een schuilnaam dus. Die donateur wil anoniem blijven. Ik weet dus niet wie ik moet bedanken voor deze straks geweldige ervaring.’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws