Mo Farah evenaart Lasse Viren

Mo Farah heeft een zeldzame prestatie geleverd op de Olympische Spelen van Rio. De Britse hardloper won zijn tweede gouden medaille. Na het goud op de 10.000 meter veroverde hij zaterdag hetzelfde eremetaal op de 5000 meter.

Farah won vier jaar geleden op de Spelen van Londen ook de olympische titels op beide lange afstanden en met zijn dubbele goud van Rio evenaarde hij de Finse hardlooplegende Lasse Viren, die in 1976 zijn olympische titels op de 5000 en 10.000 prolongeerde (double double).

De 33-jarige Farah is de afgelopen jaren praktisch onverslaanbaar op de lange baanafstanden. Op de WK vorig jaar in Peking won hij ook de dubbel en herhaalde hij zijn zeges op de 5000 en 10.000 meter bij de EK van 2013 in Moskou. Nooit eerder prolongeerde een atleet zijn wereldtitels op beide lange afstanden.

De geboren Somaliër zette zich na 3400 meter aan kop en liet vanaf dat moment geen enkele concurrent voorbijkomen. Telkens als een andere atleet aandrong, versnelde Farah. Met een indrukwekkende eindsprint greep hij zijn vierde gouden olympische medaille in 13.03,30.

De Amerikaan Paul Chelimo rende naar de tweede plaats in 13.03,90, maar hij werd na afloop gediskwalificeerd. Daardoor schoof de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet op naar de zilveren plak en de 41-jarige Amerikaan Bernard Lagat naar het brons. De jury draaide vervolgens de diskwalificatie na een protest echter weer terug zodat Chelimo toch als tweede eindigde en Gebrhiwet weer derde werd. Lagat viel daardoor alsnog buiten de prijzen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement