Minder overtredingen en gele kaarten in groepsfase EK voetbal

Minder overtredingen en gele kaarten in groepsfase EK voetbal ANP

De voetballers lijken zich op het EK in de groepsfase een stuk beter te hebben gedragen dan vijf jaar geleden. Volgens scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti zijn er tot dusver in het toernooi veel minder overtredingen begaan en gele kaarten uitgedeeld dan tijdens dezelfde fase van het EK 2016.

Scheidsrechters floten tot nu toe voor 806 overtredingen. Vijf jaar geleden stond de teller op 911. "We hebben scheidsrechters niet gevraagd minder voor overtredingen te fluiten", zei Rosetti vrijdag. "We willen een correcte bestraffing van overtredingen."

In de 36 duels die dit toernooi tot nu toe zijn gespeeld, deelden de scheidsrechters 98 gele kaarten uit. Ook dat is beduidend minder dan tijdens het vorige EK, toen er 129 officiële waarschuwingen werden gegeven. In beide toernooien werd twee keer rood getrokken.

Strafschoppen

Het aantal strafschoppen in de groepsfase is twee keer zo groot geworden, aldus de tellingen van de UEFA. In Frankrijk ging de bal zeven keer op de stip, nu veertien keer. Als reden daarvoor voert Rosetti de videoarbitrage aan. "In 2016 waren we pas net begonnen met nadenken over videobewijs", aldus de Italiaan.

Twaalf keer corrigeerde de VAR tot nog toe de scheidsrechter, zeven keer direct en vijf keer ging de scheidsrechter naar de kant van het veld om de beelden terug te kijken. De helft van de gecorrigeerde beslissingen betrof een buitenspelsituatie. De VAR checkte 179 keer de beelden, 91,6 procent van de beslissingen op het veld was correct, aldus Rosetti.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport