Renze Lolkema.

Meldingsplicht

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Hoe kun je vrienden, familie en collega’s op een geloofwaardige manier een gelukkig nieuwjaar wensen vanuit het Beiroet van Friesland? Vlak voor de jaarwisseling stonden de champagneglazen klaar, de kristallen karaf met whiskey eveneens, op een glazen dienblad. Daar bleef even later weinig van over.

Een stel beschonken onverlaten denderde met een tank door de bebouwde kom, alsof er een staat van beleg was afgekondigd. Die carbidbom moest eigenlijk afgaan op de brug over de Kolk, maar ontplofte een moment later. Met hetzelfde effect trouwens: Joure leek even na tienen een glazen huis aan gruzelementen. Ongelukkiger kon het ‘Lokkich Nijjier’ niet beginnen.

De volgende dag bleef je somberen toen bleek dat de aanslagplegers beloond werden met een heuse crowdfunding. Deze week was er al meer dan twintigduizend euro voor ze ingezameld. Of de eigenaren van het gebombardeerde hotel daar iets van terugzien? Die moeten voorlopig niet zeuren, oordeelt een deel van het dorp. Zo’n bombardement kan immers een keer gebeuren, in alle jeugdige onbezonnenheid, ook al waren de oudsten 27, 28 jaar.

Om een sportmetafoor te gebruiken (u leest deze column immers op de sportpagina’s): moet deze zware overtreding door de vingers worden gezien terwijl ieder weldenkend mens hier de rode kaart op zijn plaats vindt? Schorsen dus voor de komende oudejaarsavonden, alle twaalf hooligans. Een meldingsplicht lijkt me simpel te organiseren.

Nu ik toch aan het klagen ben: ik snap soms niets van de wereld. Op 1 januari trappen we altijd af met het NK marathonschaatsen, maar opeens vindt sportkoepel NOC-NSF dat geen topsport. De meeste marathonschaatsers trainen net zoveel als Sven Kramer en Sjinkie Knegt die wel mogen rijden. Alsof je tegenwoordig ongetraind de Elfstedentocht kan winnen.

Over stomme verbazing gesproken: daar kwam deze week de mislukte coup van Trump nog eens bij. Amerika lijkt nu een bananenrepubliek. Levenslang schorsen, wat mij betreft, om in sporttermen te blijven.

Of er dan helemaal niets leuk was, in deze eerste week? Ik las dat ik in de allerlaatste doelgroep zit, qua vaccineren. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik dat leuk moet vinden.

renze.lolkema@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct