Martina snelt naar finale 200 meter

Churandy Martina heeft op de Olympische Spelen de finale gehaald van de 200 meter. De 32-jarige atleet liep woensdag in de halve finales met 20,10 seconden zijn beste tijd van dit seizoen. Als nummer twee van zijn halve finale bereikte Martina, die eerder in Rio bleef steken in de series van de 100 meter, de eindstrijd van de 200 meter.

Martina zag in de buitenste baan aanvankelijk heel wat concurrenten onderdoor komen in de bocht, maar had op het rechte stuk nog een versnelling in huis. Hij hoefde alleen Alonso Edward uit Panama (20,07) voor te laten. Martina bleef de Amerikaanse topsprinter Justin Gatlin net voor in de strijd om de tweede plaats. Gatlin, die zondag nog zilver pakte op de 100 meter, viel met 20,13 net buiten de finale. De Nederlander mag donderdag terugkomen voor de strijd om de medailles.

De goedlachse sprinter stond in 2008 en 2012 ook tussen de snelste acht mannen in de olympische finale van de 200 meter. Martina snelde in Peking namens de Antillen achter Bolt als tweede over de finish, maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan had gelopen. Bij Londen 2012, toen Martina voor Nederland uitkwam, eindigde hij als vijfde. Ook toen pakte Bolt het goud.

De Jamaicaanse titelverdediger zette woensdag in de halve finale met 19,78 zijn beste tijd van dit seizoen neer. Bolt, die zondag voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 100 meter werd, hield op het laatste stuk zichtbaar in. Lachend kwam hij over de finish, met vlak naast zich Andre de Grasse uit Canada (19,80). De Grasse pakte brons op de 100 meter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement