Marrit Leenstra kiest voor studie en stopt met schaatsen

ANP

In het seizoen 2007-2008 schaatste Marrit Leenstra haar eerste World Cup. Elf jaar later zet ze een punt achter haar loopbaan.

Het is tijd voor andere dingen. En dan vooral tijd om te studeren. Marrit Leenstra behaalde deze zomer haar bachelor aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie Future Planet Studies, die zich vooral bezighoudt met duurzaamheid, wil ze ook haar master halen. Aan de Universiteit van Wageningen gaat de 29-jarige Wijckelse Geo Information Science studeren.

Haar bachelor haalde ze tijdens de schaatsloopbaan vak voor vak. ,,Mar dizze studzje duorret twa jier en it earste jier moat ik full-time nei skoalle.’’ Studeren combineren met schaatsen, wordt lastig. ,,It is net sa dat ik hielendal klear bin mei reedriden, mar ik wol gjin dingen heal dwaan. Dit soe foar it riden in fuortgoaid jier wurde.’’ Schaatsen in de marge wil Leenstra beslist niet.

Twee jaar wilde ze wellicht nog door met schaatsen, maar nog een hele olympische cyclus zag ze niet zitten. ,,Ik wol nei it riden ek noch ergens goed yn wurde.’’

Leenstra stopt in de bloei van haar loopbaan. Het individuele brons op de Olympische Spelen van Pyeongchang , in februari, ziet ze als het hoogtepunt van haar loopbaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport