Marrit Jasper (links) applaudisseert na een punt van Oranje tegen Brazilië. FOTO DIJKS FOTOGRAFIE

Marrit Jasper geniet volop maar speelt weinig bij Oranje

Marrit Jasper (links) applaudisseert na een punt van Oranje tegen Brazilië. FOTO DIJKS FOTOGRAFIE

Voor het tweede jaar op rij zit Marrit Jasper uit Sneek bij de volleybalselectie van het grote Oranje. Ze geniet volop, ook al speelt ze weinig.

Ontbijten, videoanalyse, trainen, lunchen, rusten, een kleine snack en dan volleyballen. Het schema van Marrit Jasper is vrij overzichtelijk. Met het nationale volleybalteam is ze deze weken in Nederland (Apeldoorn en Rotterdam) voor wedstrijden in de Nations League, een lucratief volleybaltoernooi met een beslissende ronde in het Chinese Nanjing. Oranje, de nummer 8 van de wereld, won zeven van de eerste negen wedstrijden.

Vlieguren

Jasper is, net als haar medespeelsters, blij weer even in eigen land te zijn. Het is mooi weer, er kan eens een terrasje worden gepakt en het eten is beter dan in Rusland en Japan, het land waar Jasper vrijdag nog was. ,,Het is hier chill en je kunt lekkere dingen bestellen”, zegt Jasper, die een luxe hotelkamer deelt met Celeste Plak. ,,In Japan hebben we wel rondgekeken, want zo vaak kom je daar niet. In Rusland zijn we één keer buiten geweest, omdat we wat daglicht moesten zien.”

Slapen was nog wel een dingetje. Door de vele vlieguren die Jasper en haar teamgenoten maken, komt een jetlag al gauw om de hoek kijken. De eerste dagen in Nederland had de Sneekse het dan ook zwaar. ,,Het hele team was om vijf uur wakker. Je slaapt dan nog wel even tot half acht, maar het duurt nog een tijd voordat ik weer tot tien uur kan slapen.”

Marrit Jasper kon naar Frankrijk, maar blijft in Bundesliga

Jasper geniet volop bij Oranje. Dat ze niet veel speelt, deert haar niet. Ze komt iedere wedstrijd in de ploeg voor een ‘rondje achterin’ of om te serveren. Eergisteren tegen Zuid-Korea mocht ze een hele set meedoen. ,,Ik doe al vaker mee dan vorig jaar en het is begrijpelijk dat er nu niet meer in zit, want ik heb zulke goede speelsters voor me. Ik moet mijn naam nog opbouwen. Ik begin straks pas aan mijn derde seizoen in het buitenland.” Jasper verliet VC Sneek, waarmee ze tweemaal kampioen werd, in 2016.

Derde Duitse club

Het is voor Jasper niet duidelijk of ze ook de komende weken bij de groep blijft. Oranje reist nog naar Rotterdam en Stuttgart. De beste zes landenteams plaatsen zich voor de finales in China. ,,Ik ga er vanuit dat ik mee mag, maar hij (bondscoach Jamie Morrison, red.) zegt niet duidelijk of ik er alle zes weken bij ben. Ik hoor het vanzelf wel.”

Na een drukke volleybalzomer, maakt Jasper zich op voor een derde avontuur (na VfB Suhl en Dresdner SC) in de Duitse Bundesliga. Ze tekende een contract bij Ladies in Black uit Aken, op een kwartier rijden van de Nederlandse grens. Dat maakt een familiebezoek vanuit Sneek een stuk makkelijker. ‘Even’ naar Marrit toe was er de laatste twee jaar eigenlijk niet bij voor de familie Jasper. Hun dochter en zus speelde eerst in Suhl (6,5 uur rijden) en daarna in Dresden (dik zeven uren vanaf Sneek).

,,Dat is mooi, maar de reisafstand stond natuurlijk niet op één voor mij. Maar als je een keer naar de Albert Heijn wilt, dan kan dat.” Wat ze mist in Duitsland? ,,Hagelslag hebben ze niet en het brood is zo apart. Het lijkt wel roggebrood. Ik ben de Jumbo of Albert Heijn gewend.”

Concurrentie

Jasper voelt zich evenwel als een vis in het water in Duitsland. In Dresden werd het mede door een blessure geen persoonlijk succesjaar, al won ze met de club wel de nationale beker. Er was belangstelling van clubs uit Frankrijk, maar de interesse van Ladies in Black was er al eerder en een langer verblijf in de Bundesliga genoot de voorkeur van Jasper.

,,Ik ben het hier nu zo gewend en in Frankrijk is het minder professioneel dan in Duitsland. In april wist ik eigenlijk al dat ik deze stap zou zetten. Dat is vroeg, maar ik was direct enthousiast.” Jasper treft komend seizoen ook nog oud-Snekers Nynke Oud (Wiesbaden) en Anniek Siebring (Suhl) in de Bundesliga.

De selectie van haar nieuwe team is nog niet helemaal rond. Zo is de club nog op zoek naar een passer-loper. Een concurrent voor Jasper dus. ,,Maar met mij erbij hebben ze nu nog maar twee passer-lopers. Er komt waarschijnlijk ook nog een jongere speelster bij. Dat is goed, ook voor de trainingen.”

Jasper beseft dat ze weer moet knokken voor haar plekje, maar heeft het volste vertrouwen in haar eigen kunnen. ,,En als je het makkelijk wilt houden, kun je beter in Sneek blijven volleyballen...”

Nederlaag voor Oranje

Oranje verloor donderdagavond in Apeldoorn het negende duel in de Nations League. Brazilië was met 1-3 te sterk. Nederland kwam in de eerste set – waarin Marrit Jasper kort meedeed – nog met 12-7 voor, maar redde het niet tegen de krachtige Brazilianen: 23-25. Ook in de tweede set was er een ruime (4-1) voorsprong. Passend liep het echter niet en ook die set ging verloren: 24-26. In de derde set was het aanvallend veel beter: 25-13. Brazilië pakte de winst via 22-25.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct