Marit Bouwmeester over Rio de Janeiro

Zeilster Marit Bouwmeester was gisteravond te zien in het tv-programma Bureau Sport, dat deze weken in het teken staat van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij zochten haar op.

Bouwmeester zit al een jaar in Rio om zich voor te bereiden op de Spelen. In het teamhuis van NOS-NSF staat een schaalmodel van Rio, met daarop de verschillende baaien en racebanen. Een soort huiswerk voor de zeilster uit Warten. ,,Ik moet alle zeven banen uit m'n hoofd kennen en daarnaast rekening houden met 360 graden wind, eb en vloed en de bergen", vertelt ze tegenover de camera's.

Normaal gesproken zijn het de zomerspelen die begin augustus van start gaan, maar in Brazilië is het dan juist winter. ,,Een uitdaging", noemt Bouwmeester het.

Een andere -veelbesproken- uitdaging is de kwaliteit van het water in Rio. ,,Dit jaar is er veel regen gevallen, waardoor al het afval van de favelas in het water is gestroomd. Je kon de baai soms niet doorvaren zonder dat er een plastic zak onder je staart of roer zat", zegt de Friezin.

,,Ik ga er vanuit dat ze het water schoonmaken", vervolgt ze. ,,En anders is het: accepteren, snel weghalen en door."

De Olympische Spelen beginnen op 5 augustus.

De hele uitzending van Bureau Sport is hier terug te zien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement