Jorrit Bergsma tijdens de Olympische Winterspelen

Marathonschaatsers maken zich op voor slopende dagen op eigen bodem

Jorrit Bergsma tijdens de Olympische Winterspelen

De wasmachine draait overuren bij de marathonschaatsploegen. Goed en wel terug uit Zweeds Lapland wacht woensdagavond alweer de eerste marathon op natuurijs. Haaksbergen heeft de primeur.

De marathonschaatsers zijn er vanavond waarschijnlijk allemaal, de eveneens pas net teruggekeerde olympiërs Jorrit Bergsma, Irene Schouten en Bob de Vries incluis. De lokroep van natuurijs is onweerstaanbaar, hoe dun het laagje op een ondergespoten skeelerbaan in Haaksbergen ook is.

De Tukkers wonnen gisteren voor de zesde keer de met folklore doorspekte strijd om de eerste marathon. Arnhem had stiekem gehoopt voor het eerst gastheer te zijn van de primeur, maar trok aan het kortste eind. Veel tijd om te treuren is er niet in de stad aan de Rijn; het peloton strijkt er morgenavond alsnog neer.

In Noordlaren bleek gisteren al bij het krieken van de dag dat moeder natuur het Noorden minder goedgezind was geweest. De dikte van de ijsvloer bleef door de overdadige zon van overdag een halve centimeter verwijderd van de door de KNSB vereiste 3 centimeter. IJsvereniging De Hondsrug, die vorig jaar januari nog als winnaar uit de strijd kwam, zet nu in op een derde marathon op vrijdag.

'Nog nooit werd zo laat een eerste marathon op natuurijs gehouden'

IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord had de moed maandagmiddag al opgegeven, toen de ondergespoten sintelbaan door de overdadige zon in een modderpoel was veranderd. Penningmeester Jan Baarslag liet weten dat vrijwilligers er alles aan doen om de eigen leden de komende dagen op ijspret te trakteren. Zulks is de prioriteit, een eventuele marathon over enkele dagen een mooi toetje.

Het gros van het peloton start vanavond vermoedelijk met stramme benen in Haaksbergen. De laatste marathonschaatsers waren gisteravond pas thuis na de ijskoude KPN Grand Prix-wedstrijden in Zweeds Lapland. Hevige sneeuwval zat de vluchten huiswaarts danig in de weg. Veel schaatsers en begeleiders strandden voor lange tijd op de luchthavens van Stockholm en Kopenhagen. Bouw en Techniek, de ploeg van Groninger Robert Post, was een uitzondering op de regel. Dankzij een vroege maandagvlucht vanuit Luleå landde het team nog voor het middaguur op Schiphol.

Topteams Okay Fashion & Jeans/Interfarms (met onder Crispijn Ariëns uit Wolvega) en AB Vakwerk hadden minder geluk en zetten pas gisteren weer voet op Nederlandse bodem. Ook Palet Schilderwerken met kopvrouw Elma de Vries uit Haule moest geduld betrachten.

Maar nu het kwik ook in Nederland tot ver onder nul zakt, maakt het peloton zich op eigen bodem meteen op voor slopende dagen. De vrouwen starten vanavond om 19.00 uur in Haaksbergen, waarna het een uur later de beurt is aan de mannen. De vrouwen rijden tachtig rondjes, de mannen 125. In Arnhem wacht morgen hetzelfde recept.

Noordlaren en Veenoord hopen vanaf vrijdag aan te sluiten in de rij. Zaterdagavond moeten de marathonschaatsers ook nog aan de bak in de finale van de KPN Marathon Cup op het kunstijs van de Amsterdamse Jaap Edenbaan. Het venijn zit dit seizoen in de staart, zeg maar.

Opvallend detail: er werd nog nooit zo laat een eerste marathon op natuurijs gehouden. Of, beter gezegd, voltooid. In Veenoord probeerden ze het op 4 maart 2005 nog wel, maar die marathon werd gestaakt vanwege afbrokkelend ijs. Rodenaar Lammert Huitema was op 2 februari 1991 op dezelfde Drentse ijsbaan winnaar van de laatst uitgeschreven editie, die vanavond dus uit de boeken verdwijnt.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct